Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dan državnosti Republike Srbije

rssBookmark and Share

Niš 15.02.2018. Južna Srbija Info

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak savremene državnosti.

Dan državnosti Republike Srbije

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

15. februara 1804. počeo Prvi srpski ustanak

5. februara 1835. donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba.

Njime je u Srbiji ukinut feudalizam i ujedno je predstavljao najistočniji odblesak Francuske revolucije.

Pripadnici Vojske Srbije izveli su, povodom 15. februara, Dana državnosti, počasnu artiljerijsku paljbu prvi put u Nišu, pored Beograda u Novog Sada.

Počasnoj paljbi u Nišu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, kao i predstavnici grada i gradskih opština.

Centralna proslava obeležavanja Dana državnosti biće održana u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.


#   Niš   Nebojša Stefanović   Darko Bulatović   dan državnosti   Dan državnosti Srbije   Čegar   Rade Rajković   Milosav Simović   Dan sećanja   počasna paljba   Sretenjski ustav   Prvi srpski ustanak
@nesastefanovic @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima