Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Дан државности у Србији

rssBookmark and Share

15.02.2017. М.М. Јужна Србија Инфо

У Србији се данас обележава Дан државности, у знак сећања на тај дан 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски Устав, који је означио и почетак модерне државности.

Данас је Дан државности у Србији

Председник Републике Србије Томислав Николић положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и доделиће одликовања заслужним грађанима, поводом празника.

Први српски устанак је био устанак Срба у Београдском пашалуку и околних шест нахија против Турака у периоду од 14. фебруара 1804. до 7. октобра 1813. године. Отпочео је као месна побуна против дахија, а прерастао је у прву етапу српске револуције. Устаници предвођени Карађорђем су успели да у значајном временском интервалу ослободе пашалук. Овај устанак је претходио Другом српском устанку 1815, који је на крају довео до стварања Кнежевине Србије.

Устав Књажевства Србије (Уставъ Княжества Сербїе) је први устав кнежевине Србије донет у Крагујевцу 1835. године, који није формално никада признат. Познат је као Сретењски устав зато што је изгласан на скупштини која је започета на хришћански празник Сретење Господње, тада 14. фебруара.

Творац устава је био Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије (Земун) и књажев секретар. Сретењски устав је био на снази само две недеље, пошто су против њега били Османско царство, Русија и Аустрија, као и кнез Милош Обреновић.


#   Србија   Томислав Николић   Дан државности Србије   Милош Обреновић   Сретење Господње   Сретењски устав   Први српски устанак
@predsednikrs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима