Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Dan državnosti u Srbiji

rssBookmark and Share

15.02.2017. M.M. Južna Srbija Info

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak moderne državnosti.

Danas je Dan državnosti u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i dodeliće odlikovanja zaslužnim građanima, povodom praznika.

Prvi srpski ustanak je bio ustanak Srba u Beogradskom pašaluku i okolnih šest nahija protiv Turaka u periodu od 14. februara 1804. do 7. oktobra 1813. godine. Otpočeo je kao mesna pobuna protiv dahija, a prerastao je u prvu etapu srpske revolucije. Ustanici predvođeni Karađorđem su uspeli da u značajnom vremenskom intervalu oslobode pašaluk. Ovaj ustanak je prethodio Drugom srpskom ustanku 1815, koji je na kraju doveo do stvaranja Kneževine Srbije.

Ustav Knjaževstva Srbije (Ustavъ Knяžestva Serbїe) je prvi ustav kneževine Srbije donet u Kragujevcu 1835. godine, koji nije formalno nikada priznat. Poznat je kao Sretenjski ustav zato što je izglasan na skupštini koja je započeta na hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje, tada 14. februara.

Tvorac ustava je bio Dimitrije Davidović, učeni Srbin iz Austrije (Zemun) i knjažev sekretar. Sretenjski ustav je bio na snazi samo dve nedelje, pošto su protiv njega bili Osmansko carstvo, Rusija i Austrija, kao i knez Miloš Obrenović.


#   Srbija   Tomislav Nikolić   Dan državnosti Srbije   Miloš Obrenović   Sretenje Gospodnje   Sretenjski ustav   Prvi srpski ustanak
@predsednikrs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima