Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Украдени бакарни олуци са цркве, стално нестаје новац који верници остављају

rssBookmark and Share

18.04.2013. Autor: S.P.

Са цркве Св. Архангела у селу Врбовац код Блаца, однети су бакарни олуци, скинути са јужног зида, супротно прилазу цркви.Храм је, међутим, често на мети лопова. Најчешће је нестајао новац који верници остављају као прилог, а сада су украдени и олуци од бакра.

Украдени бакарни олуци са цркве, стално нестаје  новац који верници остављају

У близини нема кућа, па нико од мештана ништа није приметио нити претпостављају ко би се усудио на овакав корак.

Да олуци недостају први је приметио старешина Храма јереј Слободан Бошковић:

"Свака крађа, а поготово кад је на мети светиња, одраз је човековог посрнућа. Молим све људе да и не помишљају на тако нешто."

Цркву посвећену Св. Арханђелу Гаврилу подигли су сами мештани 2005. године, неколико година пошто су, приликом сече старог храста у близини темеља данашњег Храма, у пресеку стабла, угледали обрис људског лика који подсећа на Исуса Христа.

Било да је божје дело, како многи верују, или дело природе, ова несвакидашња икона чува се у цркви, па верници ово место сматрају за посебно свето. Без обзира на то, крађа олука није прва која се овде догодила. Из цркве је редовно нестајао новац, али је проблем решен тако што се добровољни прилози однедавно убацују у поштанско сандуче.

Према проценама, олуци скинути с цркве приликом продаје не би вредели више од 5.000 динара. За Врбовчане штета увелико премашује тај износ.

Случај је пријављен полицији и, како је речено у Полицијској управи у Прокупљу, даљи поступак је у току.


#   новац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима