Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ukradeni bakarni oluci sa crkve, stalno nestaje novac koji vernici ostavljaju

rssBookmark and Share

18.04.2013. Autor: S.P.

Sa crkve Sv. Arhangela u selu Vrbovac kod Blaca, odneti su bakarni oluci, skinuti sa južnog zida, suprotno prilazu crkvi.Hram je, međutim, često na meti lopova. Najčešće je nestajao novac koji vernici ostavljaju kao prilog, a sada su ukradeni i oluci od bakra.

Ukradeni bakarni oluci sa crkve, stalno nestaje  novac koji vernici ostavljaju

U blizini nema kuća, pa niko od meštana ništa nije primetio niti pretpostavljaju ko bi se usudio na ovakav korak.

Da oluci nedostaju prvi je primetio starešina Hrama jerej Slobodan Bošković:

"Svaka krađa, a pogotovo kad je na meti svetinja, odraz je čovekovog posrnuća. Molim sve ljude da i ne pomišljaju na tako nešto."

Crkvu posvećenu Sv. Arhanđelu Gavrilu podigli su sami meštani 2005. godine, nekoliko godina pošto su, prilikom seče starog hrasta u blizini temelja današnjeg Hrama, u preseku stabla, ugledali obris ljudskog lika koji podseća na Isusa Hrista.

Bilo da je božje delo, kako mnogi veruju, ili delo prirode, ova nesvakidašnja ikona čuva se u crkvi, pa vernici ovo mesto smatraju za posebno sveto. Bez obzira na to, krađa oluka nije prva koja se ovde dogodila. Iz crkve je redovno nestajao novac, ali je problem rešen tako što se dobrovoljni prilozi odnedavno ubacuju u poštansko sanduče.

Prema procenama, oluci skinuti s crkve prilikom prodaje ne bi vredeli više od 5.000 dinara. Za Vrbovčane šteta uveliko premašuje taj iznos.

Slučaj je prijavljen policiji i, kako je rečeno u Policijskoj upravi u Prokuplju, dalji postupak je u toku.


#   novac
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima