Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Злостављање деце се недовољно пријављује

rssBookmark and Share

19.11.2013. Autor: Eva Tomović

Више од 220 милиона деце у свету су жртве сексуалног насиља сваке године, које обично почини неко из њихове породице. У Србији је Завод за социјалну заштиту током прошле године регистровао 3.700 деце жртава насиља, а готово исто толико било је сведок породичног насиља.

Злостављање деце се недовољно пријављује

У већини случајева, деца које су жртве сексуалног злостављања, познају почиониоца, а најчешће се дешава у породици. Заменица покрајинске омбудсманке за заштиту права детета Марија Кордић упозорава на то да се такви случајеви недовољно пријављују.

Најефикаснија превенција је да од најранијег доба. Децу треба научити како да препознају и како да се заштите од сексуалног злостављања, каже директорка Инцест Траума центра, Душица Попадић. Она говори о томе, како препознати да је неко дете постало жртва сексуалног насиља.

Када се и покрене кривични поступак за злостављање деце за које је од ове године укинуто застаревање, докторка Љиљана Богавац која је уједно и сведок експерт на суду за кривична насиља истиче да су поступци дуги и трауматични за децу.

Када се и оконча кривични поступак, код нас се не ради системски са децом који преживе такав тежак облик насиља. Тој деци потребна је дужа, понекад и трајна психолошка подршка, у породици, у школи и у систему здравствене заштите.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић указала је, приликом представљања извештаја за заштиту равноправности о дискриминацији деце у Народној скупштини, да је дискриминација раширена појава код нас и поред тога што Устав и закони то забрањују.


#   Невена Петрушић   злостављање   кривични поступак   права детета
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима