Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zlostavljanje dece se nedovoljno prijavljuje

rssBookmark and Share

19.11.2013. Autor: Eva Tomović

Više od 220 miliona dece u svetu su žrtve seksualnog nasilja svake godine, koje obično počini neko iz njihove porodice. U Srbiji je Zavod za socijalnu zaštitu tokom prošle godine registrovao 3.700 dece žrtava nasilja, a gotovo isto toliko bilo je svedok porodičnog nasilja.

Zlostavljanje dece se nedovoljno prijavljuje

U većini slučajeva, deca koje su žrtve seksualnog zlostavljanja, poznaju počionioca, a najčešće se dešava u porodici. Zamenica pokrajinske ombudsmanke za zaštitu prava deteta Marija Kordić upozorava na to da se takvi slučajevi nedovoljno prijavljuju.

Najefikasnija prevencija je da od najranijeg doba. Decu treba naučiti kako da prepoznaju i kako da se zaštite od seksualnog zlostavljanja, kaže direktorka Incest Trauma centra, Dušica Popadić. Ona govori o tome, kako prepoznati da je neko dete postalo žrtva seksualnog nasilja.

Kada se i pokrene krivični postupak za zlostavljanje dece za koje je od ove godine ukinuto zastarevanje, doktorka Ljiljana Bogavac koja je ujedno i svedok ekspert na sudu za krivična nasilja ističe da su postupci dugi i traumatični za decu.

Kada se i okonča krivični postupak, kod nas se ne radi sistemski sa decom koji prežive takav težak oblik nasilja. Toj deci potrebna je duža, ponekad i trajna psihološka podrška, u porodici, u školi i u sistemu zdravstvene zaštite.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ukazala je, prilikom predstavljanja izveštaja za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji dece u Narodnoj skupštini, da je diskriminacija raširena pojava kod nas i pored toga što Ustav i zakoni to zabranjuju.


#   Nevena Petrušić   zlostavljanje   krivični postupak   prava deteta
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima