Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Избеглице непрестано пристижу у Димитровград

rssBookmark and Share

Димитровград 29.09.2015. РТС

У Димитроврград, градић у близини српско-бугарске границе, и током преподнева настављен је долазак избеглица из блискоисточних земаља а из локалног Црвеног крста апелују за помоћ у топлој одећи и обући.

Избеглице непрестано пристижу у Димитровград

Мушкарци, жене и деца из Сирије, Ирака, Авганистана су у Димитровграду смештени у бившој касарни где су допремљени шатори које је обезбедио Црвени крст, преноси Танјуг.

Према подацима Црвеног крста синоћ их је било близу 300, јутрос је остало њих стотинак али су нове групе, углавном такси превозом наставиле да стижу из правца бугарске границе.

Секретар локалног Црвеног крста Весна Тодоров рекла је Танјугу да су избеглице и током преподнева наставиле да стижу указавши да због хладног времена допремљени шатори неће бити довољни.

Тодорова је навела и да су услови за смештај на простору бивше касарне јако лоши додавши да избеглице, како би се загрејале ложе ватру у шаторима.

"Ситуација није сјајна. Имамо довољно хране али нам недостаје флаширана вода, топлија одећа и обућа, кишне кабанице, контејнери за припремање хране", рекла је Тодорова.

Према њеним речима, локални активисти Црвеног крста ће вероватно увести и рад у трећој смени.

Према раније саопштеним подацима подацима, у Димитрвград у просеку дневно стигне између 200 и 250 избеглица од којих се неки задрже у просеку 12 сати мада, последњих дана има и оних који остају и дуже.

У међувремну, локална власт је одлучила да ребалансом буџета издвоји два милиона динара како би помогла избеглицама.

Општина је тражила од УНХЦР и одређен број металних контејнера за смештај избеглица, али та помоћ за сада није стигла.

Избеглице на подручју Димитровграда долазе из суседне Бугарске која је од тог градића удаљена неколико километара, а потом се, углавном аутобусима пребацују до Београда или иду директно до хрватске или мађарске границе.

 


#   Црвени крст орг.   избеглице   Димитровград   мигранти   Весна Тодоров
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима