Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izbeglice neprestano pristižu u Dimitrovgrad

rssBookmark and Share

Dimitrovgrad 29.09.2015. RTS

U Dimitrovrgrad, gradić u blizini srpsko-bugarske granice, i tokom prepodneva nastavljen je dolazak izbeglica iz bliskoistočnih zemalja a iz lokalnog Crvenog krsta apeluju za pomoć u toploj odeći i obući.

Izbeglice neprestano pristižu u Dimitrovgrad

Muškarci, žene i deca iz Sirije, Iraka, Avganistana su u Dimitrovgradu smešteni u bivšoj kasarni gde su dopremljeni šatori koje je obezbedio Crveni krst, prenosi Tanjug.

Prema podacima Crvenog krsta sinoć ih je bilo blizu 300, jutros je ostalo njih stotinak ali su nove grupe, uglavnom taksi prevozom nastavile da stižu iz pravca bugarske granice.

Sekretar lokalnog Crvenog krsta Vesna Todorov rekla je Tanjugu da su izbeglice i tokom prepodneva nastavile da stižu ukazavši da zbog hladnog vremena dopremljeni šatori neće biti dovoljni.

Todorova je navela i da su uslovi za smeštaj na prostoru bivše kasarne jako loši dodavši da izbeglice, kako bi se zagrejale lože vatru u šatorima.

"Situacija nije sjajna. Imamo dovoljno hrane ali nam nedostaje flaširana voda, toplija odeća i obuća, kišne kabanice, kontejneri za pripremanje hrane", rekla je Todorova.

Prema njenim rečima, lokalni aktivisti Crvenog krsta će verovatno uvesti i rad u trećoj smeni.

Prema ranije saopštenim podacima podacima, u Dimitrvgrad u proseku dnevno stigne između 200 i 250 izbeglica od kojih se neki zadrže u proseku 12 sati mada, poslednjih dana ima i onih koji ostaju i duže.

U međuvremnu, lokalna vlast je odlučila da rebalansom budžeta izdvoji dva miliona dinara kako bi pomogla izbeglicama.

Opština je tražila od UNHCR i određen broj metalnih kontejnera za smeštaj izbeglica, ali ta pomoć za sada nije stigla.

Izbeglice na području Dimitrovgrada dolaze iz susedne Bugarske koja je od tog gradića udaljena nekoliko kilometara, a potom se, uglavnom autobusima prebacuju do Beograda ili idu direktno do hrvatske ili mađarske granice.

 

Komentara: 0


#   Crveni krst org.   izbeglice   Dimitrovgrad   migranti   Vesna Todorov
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima