Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нове снежне падавине, за Божић ледени дани

rssBookmark and Share

Београд 05.01.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Mетеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да се вечерас и ноћас очекују снежне падавине и формирање новог снежног покривача висине од пет до 15 центиметара. Додао је да у наредним данима, тачније 9. јануара, има назнака и да би могло да буде ледене кише. Нова снежна епизода очекује се од 10. до 15. јануара, наводи Тодоровић.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Недељко Тодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да се у свим подручјима Србије вечерас и ноћас очекује формирање новог снежног покривача висине од пет до 15 центиметара.

"У већини места то би било десетак центиметара, у планинским пределима чак можда негде и преко 15 центиметара новог снега", нагласио је Тодоровић.

У већини места у нижим пределима Србије биће десетак центиметара снега.

"То значи да бисмо за Божић, када би падавине престале, имали снежни покривач у већини места Србије од 10 до 20 центиметара", каже Тодоровић.

Изузетак би била, додаје Тодоровић, источна Србија где би било снега врло мало или скоро нимало.

На питање коме је упућено упозорење Хидрометеорлошког завода на снежне падавине и повећање снежног покривача, Тодоровић каже да упозорење стоји на сајту Хидрометеоролошког завода и упућено је свим грађанима којима је доступан интернет.

"Значи да се психолошки припреме за снежне падавине, а то практично значи да предузму одређене мере, да можда избегавају одлазак на пут када су снежне падавине", рекао је Тодоровић.

"Комуналне службе обавештене редовном процедуром о прогнози"

Са друге стране, напомиње Тодоровић, комуналне службе и државни органи обавештени су и другим путем, не само преко сајта него редовном процедуром слања мејлова и упозорења.

"Тако да они имају увид у развој догађаја и предузимају у складу са тим своје мере", објаснио је Тодоровић.

Указао је да Хидрометеоролошки завод даје прогнозе свакодневно за сутрадан, али да постоје и изгледи времена који се дају унапред од пет до седам дана и да су и они доступни на сајту.

Одговарајући на питање колико раније треба да огласе да би све службе функционисале и да се на РХМЗ не би љутили надлежни путари који су пре два дана, када је почео да пада снег, изјавили да их нису на време обавестили, Тодоровић објашњава да су неколико дана пре тих снежних падавина наглашавали да ће доћи ледени дани, да ће бити снежних падавина и да ће доћи до формирања мањег снежног покривача до десет центиметара највише.

"С тим да је ова епизода прекјуче била специфична. У већини места се остварила та прогноза, пало је свега два до три центиметра у окружењу Београда. Београд је био изузетак, пало је десетак центиметара и то је можда изазвало сумњу на прогнозу, али то су детаљи који не могу до краја увек да се прецизно прогнозирају. Тек када крене догађај, када крену падавине, онда се раде корекције, а тако је и урађено то јутро", нагласио је Тодоровић.

Уобичајена зима, нови снежни талас од 10. јануара 

Истакао је да је ово уобичајена зима и да је децембар у просеку био топлији за два степена у односу на стогодишњи просек.

"Иако је било десет зимских дана са снегом и било је у Београду чак 38 центиматра снега, али он је био топлији када саберемо све елементе", каже Тодоровић.

Навео је да је почетак јануара типичан, да је температура можда степен, два нижа, али ако се посматра даљи развој времена може рећи да би то било у оквирима неких просечних вредности.

"Биће новог снега, поред овог вечерашњег биће нова снежна епизода од среде, четвртка, то значи негде од 10. јануара до 15. јануара нови снежни талас и ново повећање висине снежног покривача", каже Тодоровић.

Има назнака да би могло да буде и ледене кише, додаје Тодоровић.

"Два најхладнија дана били би 7. и 8. јануар, а после тога следи благи пораст температуре, мрезеви би ослабили, максимална дневна температура би била негде око нуле, можда степен, два изнад нуле", каже Тодоровић.

"У том прелазном периоду када долази следеће наоблачење и нове падавине долази до пораста температуре, али она није тако једнака у свим слојевима, тако да се у једном слоју на висини одиграва прилив топлог ваздуха и температура је изнад нуле и онда пада киша, али због приземних услова, снежног покривача и ниских јутарњих температура у среду, 9. јануара, у неким местима Србије могло би да буде и ледене кише", закључио је Тодоровић.

Коментара: 0


#   Београд   Божић   снег   РТС   метеорологија   Источна Србија   хидрометеоролошки завод   ледени талас
@rts_vesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима