Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обележена годишњица бомбардовања воза у Грделичкој клисури

rssBookmark and Share

Лесковац 12.04.2017. Јужна Србија Инфо

На платоу код Железничког моста у Грделичкој клисури данас је обележена 18. годишњица напада на путнички воз у НАТО бомбардовању, 12. априла 1999. године.

Обележена годишњица бомбардовања воза у Грделичкој клисури

Путнички воз број 393 који је саобраћао из Ниша до Ристовца  погођен је пројектилима док је прелазио преко моста у Грделичкој клисури.  Из НАТО авиона су испаљена четири пројектила. Два су погодила воз, а два су пала на друмски мост у близини.

Од првог пројектила, испаљеног у 11.39 часова, локомотива и први вагон су се одвојили од остатка композиције. Други пројектил спржио је трећи вагон, док је четврти остао залепљен за шине. У нападу је погинуло најмање 15 цивила. Претпоставља се да је у тренутку напада у возу било преко 50 путника, али тачан број страдалих, међу којима је било и деце никада није утврђен.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић казао је да је напад на путнички воз који је прелазио преко Железничког моста у Грделици једна од најтрагичнијих слика НАТО агресије на нашу земљу. 

- Данас понизно стојимо пред недужним жртвама, али поносно пред светским силама које су се тада удружиле против нас. Подржавамо напоре државног врха да од Србије направи јаку и стабилну земљу. Земљу којој се више никада неће догодити овакво страдање. Желимо да идемо путем напретка и развоја, путем мира и стабилности јер то дугујемо свим невино страдалим жртвама НАТО агресије, рекао је Цветановић.

Венце су положиле породице жртава, представници Војске и Железница Србије, представници "Србија воза" и "Србија карго", градоначелник Лесковца Горан Цветановић и председник Скупштине града Александар Ђуровић, представници Јабланичког управног округа, политичких странака и други.


#   Лесковац   Горан Цветановић   Грделичка клисура   воз   НАТО бомбардовање   Александар Ђуровић   Србија Карго
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима