Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležena godišnjica bombardovanja voza u Grdeličkoj klisuri

rssBookmark and Share

Leskovac 12.04.2017. Južna Srbija Info

Na platou kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri danas je obeležena 18. godišnjica napada na putnički voz u NATO bombardovanju, 12. aprila 1999. godine.

Obeležena godišnjica bombardovanja voza u Grdeličkoj klisuri

Putnički voz broj 393 koji je saobraćao iz Niša do Ristovca  pogođen je projektilima dok je prelazio preko mosta u Grdeličkoj klisuri.  Iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini.

Od prvog projektila, ispaljenog u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije. Drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine. U napadu je poginulo najmanje 15 civila. Pretpostavlja se da je u trenutku napada u vozu bilo preko 50 putnika, ali tačan broj stradalih, među kojima je bilo i dece nikada nije utvrđen.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović kazao je da je napad na putnički voz koji je prelazio preko Železničkog mosta u Grdelici jedna od najtragičnijih slika NATO agresije na našu zemlju. 

- Danas ponizno stojimo pred nedužnim žrtvama, ali ponosno pred svetskim silama koje su se tada udružile protiv nas. Podržavamo napore državnog vrha da od Srbije napravi jaku i stabilnu zemlju. Zemlju kojoj se više nikada neće dogoditi ovakvo stradanje. Želimo da idemo putem napretka i razvoja, putem mira i stabilnosti jer to dugujemo svim nevino stradalim žrtvama NATO agresije, rekao je Cvetanović.

Vence su položile porodice žrtava, predstavnici Vojske i Železnica Srbije, predstavnici "Srbija voza" i "Srbija kargo", gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i predsednik Skupštine grada Aleksandar Đurović, predstavnici Jablaničkog upravnog okruga, političkih stranaka i drugi.


#   Leskovac   Goran Cvetanović   Grdelička klisura   voz   NATO bombardovanje   Aleksandar Đurović   Srbija Kargo
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima