Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од 1. јула путарина скупља 20 одсто

rssBookmark and Share

27.06.2013. Autor: Novosti

Министарство саобраћаја предложиће Влади Србије поскупљење путарине за 20 одсто. Нови ценовник требало би да буде на снази већ од 1. јула. Тако ће возачи уместо садашњих 730 динара за своје аутомобиле на релацији од Београда до Ниша плаћати 876 динара

Од 1. јула путарина скупља 20 одсто
На ову одлуку Министарство се одлучило због договора да од 1. јула „Путеви Србије“ плаћају ПДВ на путарину.

Како сазнају Новости“ "Путевима Србије" неће бити блокиран рачун због неплаћеног ПДВ у последњих пет година. У договору са Министарством финансија тај дуг биће опроштен.

Прошле недеље министар финансија Млађан Динкић најавио је блокаду рачуна "Путева Србије", које од 2008. године није плаћало ПДВ на путарину. Тај дуг се драстично увећао, али цифру нико не износи у јавност. У "Путевима" су на прозивке Министарства финансија одговорили да нису дужни по закону да измирују ту обавезу, јер путарина није комерцијални већ јавни приход.

То би значило да држава сама себи наплаћује порез. Такође, у своју одбрану навели су чињеницу да накнада за коришћење ауто-путева није мењана од фебруара 2008. године. У цену путарине, коју возачи плаћају на наплатним рампама, ПДВ није урачунат, што би значило да од тренутка када "Путеви" буду плаћали порез на додату вредност, накнада за коришћење ауто-путева треба да поскупи - 20 одсто.

У неколико наврата "Путеви" су тражили повећање цене путарине, међутим, на те захтеве Влада Србије није одговарала позитивно. Иначе, ово јавно предузеће кубури са новцем за одржавање саобраћајница. Република ће преузети дуг "Путева" према путарима у износу од 1,3 милијарди динара, а из буџета им ребалансом неће бити скинуто 300 милиона динара како је било планирано.

Уз сву помоћ државе ипак неће бити довољно новца за одражавање саобраћајница у овој години. То је и један од разлога за генерални штрајк 26 путарских предузећа за одржавање, који је у среду почео, а наставиће се све док се са Владом Србије не постигне договор. Путари траже од државе да се као свуда у свету (а тако је било и код нас до 2011. године) део из акцизе за гориво преусмерава у одржавање саобраћајница, а не у буџет па се онда новац користи за све и свашта.

Такође, путари кажу да не траже хуманитарну помоћ већ да им се плати оно што су урадили. За њих су држава не само република већ и локалне самоуправе и Фонд за капитална улагања Војводине, а сви заједно дугују им за изведене радове девет милијарди динара. Траже да се те обавезе измире, али и да се обезбеде додатна средства да се предузећа опреме за зимску сезону.


#   Путеви Србије   Млађан Динкић   путарина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима