Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Душан Милисављевић: Победа живота и мале Зоје

rssBookmark and Share

23.01.2015. Танјуг

Посланици Скупштине Србије усвојили су са 175 гласова "Зојин закон", који обавезује лекаре да, уколико не могу да успоставе дијагнозу у року од шест месеци, дају налог да се узорак ткива и крви пошаље у лабораторије у иностранству о трошку државе.

Душан Милисављевић у обраћању медијима у Скупштини
Душан Милисављевић у обраћању медијима у Скупштини

Народни посланик Демократске странке Душан Милисављевић, који је предложио "Зојин закон", изјавио је да је задовољан усвајањем тог закона и да је то победа живота и мале Зоје Миросављевић, која је преминула од Батенове болести.

Милисављевић је новинарима у парламенту, пошто је Закон усвојен, рекао да је то круна његове посланичке и политичке каријере, после 13 месеци напорног рада на тим законским решењима.

Он је подвукао да је лекар у болници, али и лекар у парламенту који ће наставити да се бори за болесне грађане.

"Упркос ставовима да је ово било немогуће урадити, показало се да је све могуће, само је потребно веровати да радите добру ствар и тада циљ дође пре или касније", рекао је Милисављевић и најавио да ће крајем јануара или почетком фебруара инсистирати на закону који ће регулисати права родитеља деце оболелих од малигних болести.

Он је прецизирао да садашњи закон предвиђа да родитељ уз дете може да остане три месеца током лечења, а да ће његов предлог бити да то буде током читавог периода лечења.

Закон о превенцији и дијагностици генетичких болести, генетички условљених аномалија и ретких болести, што је пун назив "Зојиног закона", иницирали су родитељи Зоје Миросављевић која је преминула од Батенове болести, а подршку закону дале су све посланичке групе.

"Ово је још један пример да можемо када хоћемо, сви да будемо добронамерни и да побољшамо закон. Тај закон стоји годину дана и дуже, могао је и у неком ранијем периоду, у пређашњем сазиву парламента да добије предлоге који би омогућили да се побољша, али никад није касно", казао је Милисављевић уочи скупштинске седнице.

"Ово је један јединствени, леп дан за српски парламентаризам и нешто што ћемо са поносом причати у временима која долазе. Наше Министарство здравља прво на Балкану добија грађански закон који на једном месту третира ретке болести и овај закон треба да нам буде на понос, и Министарству и Скупштини Србије и посланицима", рекао је посланик ДС.

 


#   Душан Милисављевић   здравство   посланик   Народна скупштина   Министарство здравља   Зојин закон
@dusanorldusan @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима