Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dušan Milisavljević: Pobeda života i male Zoje

rssBookmark and Share

23.01.2015. Tanjug

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su sa 175 glasova "Zojin zakon", koji obavezuje lekare da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu o trošku države.

Dušan Milisavljević u obraćanju medijima u Skupštini
Dušan Milisavljević u obraćanju medijima u Skupštini

Narodni poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević, koji je predložio "Zojin zakon", izjavio je da je zadovoljan usvajanjem tog zakona i da je to pobeda života i male Zoje Mirosavljević, koja je preminula od Batenove bolesti.

Milisavljević je novinarima u parlamentu, pošto je Zakon usvojen, rekao da je to kruna njegove poslaničke i političke karijere, posle 13 meseci napornog rada na tim zakonskim rešenjima.

On je podvukao da je lekar u bolnici, ali i lekar u parlamentu koji će nastaviti da se bori za bolesne građane.

"Uprkos stavovima da je ovo bilo nemoguće uraditi, pokazalo se da je sve moguće, samo je potrebno verovati da radite dobru stvar i tada cilj dođe pre ili kasnije", rekao je Milisavljević i najavio da će krajem januara ili početkom februara insistirati na zakonu koji će regulisati prava roditelja dece obolelih od malignih bolesti.

On je precizirao da sadašnji zakon predviđa da roditelj uz dete može da ostane tri meseca tokom lečenja, a da će njegov predlog biti da to bude tokom čitavog perioda lečenja.

Zakon o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti, što je pun naziv "Zojinog zakona", inicirali su roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od Batenove bolesti, a podršku zakonu dale su sve poslaničke grupe.

"Ovo je još jedan primer da možemo kada hoćemo, svi da budemo dobronamerni i da poboljšamo zakon. Taj zakon stoji godinu dana i duže, mogao je i u nekom ranijem periodu, u pređašnjem sazivu parlamenta da dobije predloge koji bi omogućili da se poboljša, ali nikad nije kasno", kazao je Milisavljević uoči skupštinske sednice.

"Ovo je jedan jedinstveni, lep dan za srpski parlamentarizam i nešto što ćemo sa ponosom pričati u vremenima koja dolaze. Naše Ministarstvo zdravlja prvo na Balkanu dobija građanski zakon koji na jednom mestu tretira retke bolesti i ovaj zakon treba da nam bude na ponos, i Ministarstvu i Skupštini Srbije i poslanicima", rekao je poslanik DS.

 


#   Dušan Milisavljević   zdravstvo   poslanik   Narodna skupština   Ministarstvo zdravlja   Zojin zakon
@dusanorldusan @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima