Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери Ниш: Измене урбанистичког плана за Палилулу су искључивом интересу инвеститора

rssBookmark and Share

Ниш 22.02.2023. Јужна Србија Инфо

Измене урбанистичког плана за Палилулу су искључивом интересу инвеститора и са ризиком од корупције – чека нас борба за Град, пише у делу саопштења ДВЕРИ Ниш, након данашње конференције за новинаре.

Двери Ниш: Измене урбанистичког плана за Палилулу су искључивом интересу инвеститора

а данашњој Јавној седници Комисије за планове Градска организација Двери Ниш и ја као народни посланик изнећемо укупно 17 примедби и доказа да је документ „Нацрт Других измена и допуна Плана генералне регулације подручја градске општине Палилула – друга фаза“ рађен у искључивом интересу и на притисак инвеститора „Тесла парк д.о.о.“, а за који је још пре две године приликом усвајања Генералног урбанистичког плана градоначелница Сотировски тврдила да се иза њега не крије „тајанствени инвеститор“ односно компанија Карић, тада под санкцијама ЕУ. 

Све у овом документу је штетно за јавни интерес – почев од начина и поступка израде па до садржине која је у појединим деловима предмет великог коруптивног ризика и недвосмисленог утицаја инвеститора на аутора Плана, урбанисту ЈП Завода за урбанизам арх. Тамару Јовановић. 

Потпунио је невероватно да је овај документ, План генералне регулације (ПГР)  као други у хијерархији урбанистичких планова, урађен готово ГОДИНУ ДАНА НАКОН што су исти урбаниста арх. Тамара Јовановић и исти ЈП Завод за урбанизам урадили план нижег ранга – План детаљне регулације (ПДР) за исто подручје Мокрањчева, Стара Циглана , Зетска улица, а чији је финансијер био, ко други ако не „Тесла парк д.о.о.“ Постоји ли на свету урбаниста који не зна да се акт нижег ранга (ПДР) не може да ради пре него што се усвоји план вишег ранга (ПГР)? Ово говори у прилог великог притиска приватног инвеститора који је успео да издејствује овако флагрантну повреду закона и правила струке. 

И садржински овај Нацрт плана за Палилулу препун је повреда јавног интереса и угрожава и живот, здравље и безбедност становника Палилуле. То је случај са 3,5 хектара зеленила које је из јавне намене, промењено у ЗЕМЉИШТЕ МЕШОВИТЕ НАМЕНЕ, чиме је омогућења приватна градња стамбених блокова недефинисане спратности, па ће уместо зелених површина и спортских и рекреативних објеката ова „плућа“ Палилуле, ако се План усвоји, бити посечена, а на том месту ће се изградити стамбено насеље на 200 хиљада м2 за још 10 хиљада нових становника. ДОДАТНО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА у Граду који је већ сада има најотровнији ваздух , говори о бескрупулозности аутора овог документа. Поплаве у подножју брда и испод подвожњака су и до сада биле огроман проблем, а шта ће бити када на исту канализациону инфраструктуру дође још једно бетонско насеље. Сеча шуме и бетонирање више хектара зеленила створиће ДОДАТНЕ ПОПЛАВЕ, како због немогућности канализационе мреже да прими воду, али и због немогућности бетонираних површина да апсорбују падавине, па ће се оне уместо да их упију земља и дрвеће сливати преко бетона низ брдо. Земљиште на брду изнад Старе Циглане састоји се од глине што ствара ОПАСНОСТ ОД УРУШАВАЊА И КЛИЗИШТА, а податак за Риплија је да се овим Нацртом Плана могућност градње (мешовита намена) предвиђа крај предузећа „Мессер“ које је велепродавац гаса и запаљивих материјала и има огромна гасна складишта. Постоји ли Град на свету који дозвољава изградњу насеља крај гасног складишта? Плану недостаје више од 1/3 неопходних услова јавних установа, који су неопходни по Закону о планирању и градњи – попут ЕПС-а, више јавно-комуналних предузећа,а услове није дало чак ни Министарство заштите животне средине. Процене утицаја на животну средину НЕМА јер је још новембра 2020.год. тадашњи Секретаријат за заштиту животне средине донео Одлуку о НЕПРИСТУПАЊУ ИЗРАДИ СТРАТЕШКЕ ПРОЦЕНЕ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ, и то пре него што је одлучено да се ова површина из јавне зелене површине претвара у мешовиту намену. Ово су одлуке криминалне по јавни интерес а Комисија за планове преко њих прелази нехајно и паушално. 

Због високог ризика од корупције на седници ћемо тражити оставку Градског урбанисте Тање Обрадовић и чланова Комисије за планове а поднећу иницијативу Одељењу републичке урбанистичке инспекције да изврши ванредни инспекцијски надзор над овом праксом Комисије за планове и над овим документима. 

Грађевинском криминалу и вези инвеститора са локалном самоуправом у Нишу мора да се стане на пут- његова цена је отрован ваздух и претварање Града у бетонске блокове без зелених површина. 

 


#   Ниш   инвестиције   Палилула ГО   Двери   грађевинска дозвола   Тамара Јовановић   ГУП
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима