Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Двери: Зашто су нишки одборници усвојили измене Плана за Палилулу по хитном поступку

rssBookmark and Share

Ниш 10.07.2023. Јужна Србија Инфо

Како наводи у саопштењу медијима, посланица "Двери" из Ниша Тамара Миленковић Керковић, нишки одборници су гласали за измене Плана генералне регулације Општине Палилула, који како каже "нису ни видели", односно да су донели одлуку да ову тачку по хитном поступку уврсте на Дневни ред Скупштине Града Ниша.

Двери:  Зашто су нишки одборници усвојили измене Плана за Палилулу по хитном поступку

Саоштење преносимо у целости…

Да Градско веће и градоначелница Сотировски не презају  од притисака на људе и институције, али ни од кршења закона и Статута Града, како би Карићевој фирми „Тесла парк“ омогућили да зида обећано бетонско насеље на 3,5 хектара шуме и зеленила на брду изнад Старе циглане, које је Комисија за планове „отела„  од Нишлија изменом Генералног урбанистичког плана (ГУП) децембра 2021.год., показао је и недавни хитан поступак скупштинског усвајања Измена Плана генералне регулације (ПГР) за Палилулу, који је био препун познатих „марифетлука“, злоупотребе начела транспарентности, прикривања правних аката, као и гажења законских норми и Статута Града Ниша. Као и све досадашње фазе у доношењу урбанистичког плана за Палилулу и последња седница Скупштине Града одржана 22. јуна била је пуна незаконитости. И у свим претходним фазама доношења овог урбанистичког плана незаконитости је било пуно , а највећа је „бламажа“ нишке власти је што су градски одборници  ГЛАСАЛИ ЗА ИЗМЕНЕ ПГР ПАЛИЛУЛА КОЈИ НИСУ НИ ВИДЕЛИ, јер се документ са Планом појавио на градском сајту тек дан касније, 23.јуна, читав дан након одржане седнице градске Скупштине (прилог бр.1). 

Ов је само последња и највидљивија од свих злоупотреба Градског већа и градоначелнице Сотировски као предлагача, који су на седници Већа 19.6. (чији је први део био затворен за јавност, донели одлуку да ову тачку по хитном поступку уврсте на Дневни ред Скупштине, па је овај документ - Измене ПГР-а за Палилулу, иако још увек у процедури, на градском сајту објављен 21.јуна - само 18 сати пре почетка седнице седнице Скупштине Града  - и то у поподневним часовима у 16 02 сати, што стоји на сајту (Прилог бр. 2) . Оволика журба, уз већ познато изигравање прописа и фингирања транспарентности, била је потребна да би се ове Измене Плана „прогурале„  што пре и по сваку цену, и без обзира на то што сам 19.јуна -  истог дана када је држана седница градског Већа -  три дана пре заказане седнице Скупштине Града 22.јуна , и пре него што је та тачка уопште и стављена на Дневни ред седнице Скупштине Града, као народни посланик  предала и уредно завела свој Захтев (Прилог бр.3)  да се документ Измене ПГР за Палилулу – друга фаза стави ван снаге и да се о њему не гласа због повреде јавног интереса и могућег изазивања опште опасности, уз напомену да је Више јавно тужилаштво у Нишу - Посебно одељење за сузбијање корупције дана 7.6.2023.год.  оформило предмет који све злоупотебе у вези ових  измена ПГР-а треба да испита (Прилог бр. 4) . Мој Захтев за скидање са Дневног реда Измена Плана и за поништење поступка, иако предат три дана пред седницу, наравно није дошао до градских одборника (Прилог бр. 3) , али су зато ОДБОРНИЦИ ГЛАСАЛИ О ДОКУМЕНТУ ИЗМЕНЕ ПГР ПАЛИЛУЛА КОЈИ НИСУ НИ ВИДЕЛИ , ЈЕР ЈЕ ОБЈАВЉЕН ТЕК 23.ЈУНА, ДАН НАКОН ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ И ДАН НАКОН ШТО СУ ОДБОРНИЦИ ЗА ТАЈ ДОКУМЕНТ ГЛАСАЛИ! 

Ово нису једине злоупотребе  криминалне клике из градске власти  у случају „Тесла парк“.  Све је у скупштинској процедури било незаконито и противно Статуту Града Ниша. Не само, да је документ Измене ПГР за Палилулу-друга фаза у Дневни ред убачен по хитном поступку, дан пред заказану седницу, док процедура одговора на примедбе поднете у Јавној расправи још увек није ни завршена, што је од одборника сакривен како Захтев народног посланика са 17 примедаба (Прилог бр. 5) , тако и чињеница да је на тему трговине утицајем по овом предмету, након мог посланичког питања у Народној скупштини, нишко ВЈТ оформило предмет, не само да су одборници 22.јуна гласали о Извештају Комисије за планове уместо за План који се појавио на сајту 23.јуна - дан након што је усвојен - већ је и само стављање на Дневни ред ове тачке било противно прописима. Уместо Мишљења Скупштине општине Палилула које предвиђа чл. 85.ст.5 Статута Града Ниша (Прилог бр. 6) , а које је услов да би о урбанистичком плану расправљала Скупштина Града, овај је урбанистички план у  процедуру ушао на основу мишљења општинског Већа, које су очито „склепали „ на брзину, како би се овај План што пре прогурао. А Скупштина општине Палилула и општинско Веће нису исто. То зна чак и гђа Сотировски. 

Градска власт је овим опљачкала грађане Ниша за још једну јавну зелену површину која је била предвиђена за парк, спорт и рекреацију, и то све како би омогућила Карићу и „Тесла парку“ да зида станове, које се већ продају у „елитном насељу тзв „Бетовен парк“-како гласи реклама , иако нема ни  ни грађевинске дозволе а ни Плана детаљне регулације-ПДР https://cityexpert.rs/a/novogradnja/nis/palilula-nis/beethovens-park . 

Ово је технологија пљачке свих грађана од стране локалне власти и пример правног насиља. О томе шта је навело градоначницу, градско веће и Комисију за планове да крше законе током више година да би ову пљачку омогућили , а што је у кривичном праву кримнинализованио као „трговина утицајем“ изјасниће се институције, ВЈТ, Агенција за борбу против корупције и Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и Управни суд пред којим ћу такође повести поступак поништења овог незаконито донетог правног акта. 

 

 


#   Ниш   Палилула ГО   Двери   Агенција за борбу против корупције   урбанизам   Тамара Керковић   Тесла парк насеље
@SPDveri @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима