Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексић: НПС у сарадњи са коалицијом "Србија против насиља", намерава да изађе на изборе 2. јуна, али...

Bookmark and Share

20.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Народни покрет Србије, у сарадњи са коалицијом "Србија против насиља", намерава да изађе на изборе 2. јуна, али под условом испуњења одређених "минималних" захтева које је поставио.

Фото. М.А. ФБ
Фото. М.А. ФБ

То је изјавио председник Мирослав Алексић, истакавши да власт треба да испуни минималне услове које је опозиција тражила. Иако ће окончана одлука бити позната тек после састанка коалиције, Алексић истиче значај јединства и заједништва опозиције у овом тренутку.

Што се тиче изборних услова, наглашава се да, иако је тешко очекивати потпуну примену свих 28 препорука ОДИХР-а у кратком року, постављање три минимална захтева представља реалан начин за сигурне изборе. Те захтеве чине учество независне комисије за ревизију бирачког списка, као и договор о поштовању закона и професионалном извештавању грађана од стране јавних сервиса.

Опозиција, према Алексићу, не сме дозволити да се преда овој власти без борбе, наглашавајући да је дошао тренутак да се избори за поштене и демократске изборе. Верује се да, уз јединство и подршку грађана, ове шансе су значајне и да постоји могућност за стварање боље и праведније будућности за све.

Саопштење преносимо у целости..

Алексић: Већина у коалицији „Србија против насиља” за излазак на изборе


Београд 19.4. – Тренутно је већина у коалицији „Србија против насиља” за излазак на изборе 2. јуна, наравно уз испуњење минималних услова које смо поставили, мада ће коначна одлука бити позната врло брзо вечерас након састанка коалиције, изјавио је данас за телевизију Инсајдер председник Народног покрета Србије и народни посланик Мирослав Алексић. 

„Само захваљујући јединству и заједништву опозиције и нашој доследности успели смо да дођемо до тога да власт напослетку испуни оно што смо тражили. То је јасан показатељ да онда када смо јединствени и када имамо чврсте ставове можемо да се изборимо за оно што тражимо. Зато се надам и то искрено желим да одлука коју донесемо буде заједничка, јер у супротном једину корист може имати само ова власт и нико други”, рекао је Алексић.

Говорећи о изборним условима, Алексић каже да су свесни тога да није могуће применити у тако кратком року свих 28 препорука ОДИХР зато изнели три минимална захтева која сублимирају све остале.

„Став Народног покрета Србије је такав да ако се испуне сва три захтева идемо на изборе. Свесни смо да ова власт неће никада дозволити потпуно поштене изборе и зато се морамо борити у условима таквим какви јесу”, изјавио је Алексић.

На питање да ли има довољно времена да се испуне минимални захтеви које су тражили, Алексић одговара да нема више времена за чекање јер власт јесте куповала време, али да иако рокови јесу кратки уз политичку вољу већ од понедељка може да се крене са имплементацијом свега што је договорено.

„Биће спреман и предлог закона, који је предлагала и ЦРТА, а који ће дефинисати надлежности комисије за ревизију бирачког списка. Та независна комисија коју би чинила три представника власти, три представника опозиције и по представник ЦРТЕ, Транспарентности и ЦЕСИД-а би већ од понедељка могла да крене са радом и да за кратко време заврши ревизију бирачког списка. Од јавног сервиса тражи се само договор да поштују законе и професионално извештавају грађане”, предочио је он. 

Алексић закључује да опозиција не сме да дозволи да преда овој власти без борбе ниједан град и ниједну општину у Србији.

„Ако смо у децембру успели да освојимо више гласова од ове власти у Београду и у више општина и то упркос бруталној изборној крађи, зашто бисмо се сада предали када су нам шансе уз прихваћене захтеве веће. Верујем и да је и Београђанима и свим грађанима Србије доста да живе у оваквом друштву уништених институција, огрезлом у криминалу и корупцији, без поштовања икаквих закона”, закључио је он. 

 

 

 

 


#   НПС Народни покрет Србије   Мирослав Алексић   Србија против насеља протест   локални избори 2024
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима