Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aleksić: NPS u saradnji sa koalicijom "Srbija protiv nasilja", namerava da izađe na izbore 2. juna, ali...

Bookmark and Share

20.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Narodni pokret Srbije, u saradnji sa koalicijom "Srbija protiv nasilja", namerava da izađe na izbore 2. juna, ali pod uslovom ispunjenja određenih "minimalnih" zahteva koje je postavio.

Foto. M.A. FB
Foto. M.A. FB

To je izjavio predsednik Miroslav Aleksić, istakavši da vlast treba da ispuni minimalne uslove koje je opozicija tražila. Iako će okončana odluka biti poznata tek posle sastanka koalicije, Aleksić ističe značaj jedinstva i zajedništva opozicije u ovom trenutku.

Što se tiče izbornih uslova, naglašava se da, iako je teško očekivati potpunu primenu svih 28 preporuka ODIHR-a u kratkom roku, postavljanje tri minimalna zahteva predstavlja realan način za sigurne izbore. Te zahteve čine učestvo nezavisne komisije za reviziju biračkog spiska, kao i dogovor o poštovanju zakona i profesionalnom izveštavanju građana od strane javnih servisa.

Opozicija, prema Aleksiću, ne sme dozvoliti da se preda ovoj vlasti bez borbe, naglašavajući da je došao trenutak da se izbori za poštene i demokratske izbore. Veruje se da, uz jedinstvo i podršku građana, ove šanse su značajne i da postoji mogućnost za stvaranje bolje i pravednije budućnosti za sve.

Saopštenje prenosimo u celosti..

Aleksić: Većina u koaliciji „Srbija protiv nasilja” za izlazak na izbore


Beograd 19.4. – Trenutno je većina u koaliciji „Srbija protiv nasilja” za izlazak na izbore 2. juna, naravno uz ispunjenje minimalnih uslova koje smo postavili, mada će konačna odluka biti poznata vrlo brzo večeras nakon sastanka koalicije, izjavio je danas za televiziju Insajder predsednik Narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik Miroslav Aleksić. 

„Samo zahvaljujući jedinstvu i zajedništvu opozicije i našoj doslednosti uspeli smo da dođemo do toga da vlast naposletku ispuni ono što smo tražili. To je jasan pokazatelj da onda kada smo jedinstveni i kada imamo čvrste stavove možemo da se izborimo za ono što tražimo. Zato se nadam i to iskreno želim da odluka koju donesemo bude zajednička, jer u suprotnom jedinu korist može imati samo ova vlast i niko drugi”, rekao je Aleksić.

Govoreći o izbornim uslovima, Aleksić kaže da su svesni toga da nije moguće primeniti u tako kratkom roku svih 28 preporuka ODIHR zato izneli tri minimalna zahteva koja sublimiraju sve ostale.

„Stav Narodnog pokreta Srbije je takav da ako se ispune sva tri zahteva idemo na izbore. Svesni smo da ova vlast neće nikada dozvoliti potpuno poštene izbore i zato se moramo boriti u uslovima takvim kakvi jesu”, izjavio je Aleksić.

Na pitanje da li ima dovoljno vremena da se ispune minimalni zahtevi koje su tražili, Aleksić odgovara da nema više vremena za čekanje jer vlast jeste kupovala vreme, ali da iako rokovi jesu kratki uz političku volju već od ponedeljka može da se krene sa implementacijom svega što je dogovoreno.

„Biće spreman i predlog zakona, koji je predlagala i CRTA, a koji će definisati nadležnosti komisije za reviziju biračkog spiska. Ta nezavisna komisija koju bi činila tri predstavnika vlasti, tri predstavnika opozicije i po predstavnik CRTE, Transparentnosti i CESID-a bi već od ponedeljka mogla da krene sa radom i da za kratko vreme završi reviziju biračkog spiska. Od javnog servisa traži se samo dogovor da poštuju zakone i profesionalno izveštavaju građane”, predočio je on. 

Aleksić zaključuje da opozicija ne sme da dozvoli da preda ovoj vlasti bez borbe nijedan grad i nijednu opštinu u Srbiji.

„Ako smo u decembru uspeli da osvojimo više glasova od ove vlasti u Beogradu i u više opština i to uprkos brutalnoj izbornoj krađi, zašto bismo se sada predali kada su nam šanse uz prihvaćene zahteve veće. Verujem i da je i Beograđanima i svim građanima Srbije dosta da žive u ovakvom društvu uništenih institucija, ogrezlom u kriminalu i korupciji, bez poštovanja ikakvih zakona”, zaključio je on. 

 

 

 

 


#   NPS Narodni pokret Srbije   Miroslav Aleksić   Srbija protiv naselja protest   lokalni izbori 2024
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima