Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Софтвер против друмске преваре

rssBookmark and Share

Ниш 14.03.2008. Бранко Јаначковић - www.blic.co.yu

Софтвер против друмске преваре
Модернизовање наплате путарине

Увођењем модернизованог система наплате на наплатној рампи код Алексинца, Алексиначких рудника и на још неким слабим тачкама дуж аутопута Ниш - Београд ускоро ће у потпуности бити онемогућено избегавање плаћања пуног износа путарине разменом магнетних картица, сазнаје „Блиц“.

Махинације с путарином избиле су поново на светлост дана након што је прошле седмице нишка полиција ухватила на делу 18 камионџија на наплатној рампи код Алексиначких рудника при покушају да плате мање износе ове таксе. Возачи који су долазили из правца Београда искључивали су се са аутопута код Алексиначких рудника и инкасантима давали на наплату картицу коју су успут разменили са возачима из супротног правца, чиме би приказивали као да су дошли из правца Ниша, и на тај начин плаћали путарину свега 540 динара уместо 4.390 динара, колики је пуни износ те таксе од Београда до Алексиначких рудника. Након проласка кроз рампу, камионџије би се одмах окретале и враћале на аутопут и остајало би им да плате регуларну путарину од Алексиначких рудника до Ниша.

- Замена магнетних картица је онемогућена новим модернизованим системом наплате путарине, који подразумева аутоматску категоризацију возила и препознавање регистарских ознака возила. Планирано је да радови на модернизацији наплатне станице код Алексиначких рудника отпочну одмах након пуштања у рад наплатне станице код Алексинца, која ће почети са радом за неколико дана. У наредном периоду отпочеће са радом и модернизоване наплатне станице Водањ, Ражањ и део наплатне станице код Пожаревца - каже Тамара Мотренко, портпарол ЈП „Путеви Србије“.

У нишкој полицији сумњају да је велики број возача на овај начин већ годинама избегавао плаћање пуног износа путарине, али је у овом тренутку немогуће прецизно утврдити који је проценат возача то чинио и колике су тачно новчане размере учињене штете. Према подацима ЈП „Путеви Србије“, у 2007. години аутопутем је прошло 3,62 милиона шлепера, камиона и теретњака разних димензија сврстаних у четири категорије. На релацији Београд - Ниш најдужу релацију у оба смера дневно у просеку прође од 130 до 220 већих камиона домаћих превозника (са више од три осовине) и од 800 до 1.000 иностраних теретњака исте категорије.

- Када се ради о размени магнетних картица између појединих возача, на то је у претходном периоду указивано и МУП, и у Београду и Нишу, с обзиром на то да је наведена замена могућа само на релацији Београд - Ниш. Напомињемо да инкасанти, сменовође и радници унутрашње контроле немају овлашћења да возилима онемогућавају окретање на путу, нити могу возило да зауставе и онемогуће даље кретање - истичу у ЈП „Путеви Србије“.


#   Ниш   Београд   полиција   Путеви Србије
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима