Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сува Планина: Манастир Вета добио струју

rssBookmark and Share

Ниш 27.08.2015. Белами, Јужна Србија Инфо

Средњовековни српски манастир Вета, на Сувој планини крај Ниша из византијског периода коначно добио струју.

Фото: Белами
Фото: Белами

Он је један у низу манастира којима је Регионални центар Југоситок помогао да после много година добије струју, а као друствено одговорна фирма наставице да и у наставку помазе светињама у овом делу Србије – казе директор Дарко Булатовић.

Фото: belapalanka.org.rs

Манастир Успеније Пресвете Богородице у Вети, Ветански манастир, је средњовековни српски манастир посвећен Успењу Пресвете Богородице у саставу Нишке епархије. Према једном предању, које је уједно и најстарије, манастир је највероватније из византијског периода, мада поузданих података о времену када је подигнут нема. Први писани подаци потичу из 17. века, када је он обновљен [а].

Манастирска црква личи на обичну зграду, не припада ниједном грађевинском стилу и нема нарочите архитектонске вредности. Изузев путира који су поклонили руски војници за покој душа својих другова изгинулих у ослободилачком рату 1854. године, црква је без посебних верских и историјских вредности. Манастир није имао струју нити је прикључен на водоводну мрежу. Водом се снабдева са манастирског кладенца а ноћу се осветљавао свећама и кандилом.

Манастир се налази у атару села Вета, на северним падинама Суве планине, у подножју њеног највећег врха Трем (1.810 м), некада уз сам стари римски пут Виа Милитарис који је повезивао Европу и Малу Азију, данас осам километара југозападно од Црвене Реке на међународном путу Ниш — Димитровград, у општини Бела Паланка.

Манастир Успеније Пресвете Богородице у Вети уврштен је у попис Споменика културе Републике Србије од великог значаја под редним бројем СК 230.


#   Ниш   струја   Југоисток   Бела Паланка   манастир   Дарко Булатовић   Сува планина     Стари Рим
@EDJugoistok @DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима