Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Suva Planina: Manastir Veta dobio struju

rssBookmark and Share

Niš 27.08.2015. Belami, Južna Srbija Info

Srednjovekovni srpski manastir Veta, na Suvoj planini kraj Niša iz vizantijskog perioda konačno dobio struju.

Foto: Belami
Foto: Belami

On je jedan u nizu manastira kojima je Regionalni centar Jugositok pomogao da posle mnogo godina dobije struju, a kao drustveno odgovorna firma nastavice da i u nastavku pomaze svetinjama u ovom delu Srbije – kaze direktor Darko Bulatović.

Foto: belapalanka.org.rs

Manastir Uspenije Presvete Bogorodice u Veti, Vetanski manastir, je srednjovekovni srpski manastir posvećen Uspenju Presvete Bogorodice u sastavu Niške eparhije. Prema jednom predanju, koje je ujedno i najstarije, manastir je najverovatnije iz vizantijskog perioda, mada pouzdanih podataka o vremenu kada je podignut nema. Prvi pisani podaci potiču iz 17. veka, kada je on obnovljen [a].

Manastirska crkva liči na običnu zgradu, ne pripada nijednom građevinskom stilu i nema naročite arhitektonske vrednosti. Izuzev putira koji su poklonili ruski vojnici za pokoj duša svojih drugova izginulih u oslobodilačkom ratu 1854. godine, crkva je bez posebnih verskih i istorijskih vrednosti. Manastir nije imao struju niti je priključen na vodovodnu mrežu. Vodom se snabdeva sa manastirskog kladenca a noću se osvetljavao svećama i kandilom.

Manastir se nalazi u ataru sela Veta, na severnim padinama Suve planine, u podnožju njenog najvećeg vrha Trem (1.810 m), nekada uz sam stari rimski put Via Militaris koji je povezivao Evropu i Malu Aziju, danas osam kilometara jugozapadno od Crvene Reke na međunarodnom putu Niš — Dimitrovgrad, u opštini Bela Palanka.

Manastir Uspenije Presvete Bogorodice u Veti uvršten je u popis Spomenika kulture Republike Srbije od velikog značaja pod rednim brojem SK 230.


#   Niš   struja   Jugoistok   Bela Palanka   manastir   Darko Bulatović   Suva planina     Stari Rim
@EDJugoistok @DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima