Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зимски изазов за Нишлије: Топла кућа, тањи новчаник!

Bookmark and Share

04.09.2023. Никола Стојановић

Како зима надвлада јужне пределе Србије и њен хладан ваздух почне да се увлачи у сваку пукотину наших домова, сваки становник Ниша стоји пред истим изазовом – како обезбедити топлу атмосферу у дому, а при том не испразнити новчаник плаћајући астрономске рачуне за струју?

Зимски изазов за Нишлије: Топла кућа, тањи новчаник!

"Зимски изазов за Нишлије: Топла кућа, тањи новчаник!" није само наслов овог текста, већ и мисија сваког домаћинства. У овом водичу упутићемо вас кроз кораке како да ваш дом постане ваша топла тврђава, док ваш новчаник остане пунији него икада током зимских месеци.

Прозори и собна врата од медијапана: Ваша прва линија одбране од хладноће

Некада смо мислили да су прозори и врата само начин да пустимо светлост унутра. Међутим, када зима покаже своје право лице, схватимо колико су они заправо кључни за очување топлоте. Медијапан, као материјал, постао је избор многих због својих изванредних изолационих карактеристика. Прозори и собна врата од медијапана не само да додају естетску вредност вашем дому, већ пружају и додатни слој заштите од хладних зимских ветрова.

Захваљујући њиховој чврстини и густини, они ефикасно задржавају унутрашњу топлоту, смањујући потребу за константним грејањем. А када знате да сваки степен више на термостату значи већи рачун за струју, јасно је колико је важно имати квалитетне прозоре и врата. Инвестирањем у прозоре и собна врата од медијапана, не само да побољшавате енергетску ефикасност вашег дома, већ и постављате снажну прву линију одбране против немилосрдних зимских месеци.

 

Савети за ефикасну изолацију и смањење трошкова грејања

Како нам се приближавају зимски месеци, сваки Нишлија зна колико је адекватна изолација важна. Квалитетна изолација може чинити чуда за вашу кућу, али шта то значи у пракси?

Прво, изолација зидова и плафона је од велике важности ако желите да у хладним месецима уштедите на рачунима за грејање. Коришћењем модерних материјала као што су стаклена или камена вуна, можете значајно смањити губитак топлоте. Ако живите у старијој згради или кући, зашто не бисте размислили о додатном слоју изолације?

Кров је још један сегмент који често бива запостављен. Топлотни губици кроз кров могу бити велики, стога проверите да ли ваш кров има одговарајућу изолацију. Такође, не заборавите на подове, посебно ако имате подрум.

Исто тако, обратите пажњу на заптивање пукотина и отвора. Чак и мале пукотине могу бити велики кривци за губитак топлоте, па вас саветујемо да прегледате прозоре, врата и зидове.

 

Трикови за енергетску ефикасност у вашем дому

Да ли сте се икада запитали како неки људи успевају да одржавају топлу атмосферу у свом дому а да притом не троше много на струју? Ево неколико трикова које можете применити и ви:

Термалне завесе и ролетне: Осим што су одличне за приватност, термалне завесе и ролетне пружају додатни слој изолације, задржавајући топлоту унутар просторије.

Паметни термостати: Ови уређаји омогућавају вам да програмирате температуру у свакој просторији, смањујући потрошњу енергије када нисте код куће или када спавате.

ЛЕД сијалице: Иако не доприносе директно грејању, ЛЕД сијалице су знатно енергетски ефикасније од традиционалних сијалица. Замена старих сијалица са ЛЕД верзијама може донети значајне уштеде на рачунима за струју.

Искључите електричне уређаје: Звучи очигледно, али многи од нас заборављају да искључе уређаје који нису у употреби. Чак и у "stand-by" моду, уређаји могу трошити струју.

Примена ових трикова, уз ефикасну изолацију, може довести до значајних уштеда. Инвестирајте мало времена и труда, а ваш новчаник ће вам бити захвалан.

 

 


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима