Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Програм намењен младим лидерима под покровитељством америчке амбасаде, момци из Куршумлије освојили грант

rssBookmark and Share

Куршумлија 11.12.2022. О.Куршумлија, biznis.telegraf.rs, rs.n1info.com

Нови програм намењен младим лидерима у Србији, који се спроводи под покровитељством америчке амбасаде у Србији, покренут је у Дому омладине Београда.

Фото: Општина Куршумлија скриншот
Фото: Општина Куршумлија скриншот

Пројекат БОЛД има за циљ да младима у Србији помогне да осмисле и спроведу пројекте, да подстакне њихово активно учешће у заједници и да им пружи конкретно лидерско искуство и потребне вештине. Та мрежа нуди могућност учешћа на радионицама са младима из целе Србије и суседних земаља, аплицирања за стипендије у Сједињеним Америчким Државама и конкурсима за грантове који ће помоћи реализацију пројеката, а сви заинтересовани могу да се пријаве путем интернет сајта BOLDSerbia.rs. Проглашен је први победнички пројекат, а амбасадор САД је том тиму уручио грант од 5.000 америчких долара који ће помоћи његовој реализацији.

„Наш пројекат је био прављење сајта о природним лепотама Ниша и околине. Овај новац ће нам много значити око извршења тог пројекта. Тимски рад је кључан“, рекао је Немања Стевановић из Куршумлије, члан пројекта „Тим-врх“, који је освојио грант. Осим њега, у тиму су још и Стеван Каличанин, Дамјан Алексић, Лука Филиповић, Милан Ранђеловић и Никола Ђорђевић.

„Веома смо задовољни што америчка амбасада може да спроведе овај програм који је заиста усмерен ка младима у Србији. Желимо да будемо у могућности да им помогнемо да дођу до неких идеја, а у неким случајевима и уз новчану помоћ да видимо да ли своје идеје могу да претворе у реалност“, истакао је амерички амбасадор Кристофер Хил уочи званичног отпочињања програма Балканских омладинских лидера (BOLD) у Дому омладине.

Програм омогућава младима у Србији од 18 до 35 година да осмисле и спроведу планиране пројекте, подстиче њихово активно учешће у заједници и даје им конкретно лидерско искуство и потребне вештине.

– Надам се да ће програм окупити људе, умрежити их и помоћи групи омладине да преузму будућност у своје руке – додао је амбасадор.

Хил је указао и да су често овакви програми усмерени на компаније, утолико више сада добија на значају.

– Веома смо оптимистични када је реч о младима у Србији. Поседују веома добре вештине, образовани су и желимо да видимо да ли можемо да им помогнемо. Почињемо са овим и видећемо докле ће нас довести. Спроводили смо програм и у другим земљама и резултати су били добри – додаје.

Након обраћања амбасадора, уприличен је свечани програм где је пет тимова, састављених од младих широм Србије, представило своје идеје присутнима и добило шансу да освоји 5.000 америчких долара (око 4.700 евра).

– Овај програм је о младима у Србији. Пре него што сам дошла овде, служила сам у Босни и Херцеговини. Од како сам дошла, схватила сам да овај регион има импресивну омладину, постоји толико потенцијала, само желимо да инвестирамо у будућност земље и нема бољег начина да се то уради него кроз младост. Програм је дизајниран да им помогне да се активирају и креирају будућност коју желе, хоћемо да их подржимо.

– Овде се ради о лидерству заснованом на пројектима, желимо младе људе који хоће да спроведу акције у дело и тражићемо пројекте који имају заиста највеће шансе за ефективност и учесталост промене у заједницама коју желе да виде – истакла је аташе за културу америчке амбасаде Холи Зардус.

Програм је дизајниран да помогне младима да се активирају и креирају будућност коју желе. Млади лидери требало је да представе своје идеје на теме грађанског ангажовања и економског развоја. Омладина са југа Србије осмислила је сајт „Врх“ који пружа инормације о туристичким местима њиховог краја о којима је слабо ко информисан.

– Немају сви падежи, али имају сви врхови – нашалио се представник тима и додао: „Ако не знаш где ћеш, дођи на врх“.

Млади из Ниша одлучили су да споје хуманост и проблем са паркирањем, нудећи свој пројекат „Паркинг подршке“.

– Кључна идеја је да спојимо и једно и друго, да добијемо лепо и корисно – нагласила је представница тима, појашњавајући да је основна идеја да се поврати поверење у хумани паркинг који постоји у Нишу, тако што ће се у сарадњи са паркинг сервисом, порука за паркинг усмеравати у хумане сврхе.

Београђани су осмислили „Lunch pass“ са идејом да „здрава храна буде доступна у свим ресторанима“.

– Имамо јасне прецизне задатке, планове како да дођемо до ресторана и убедимо их на њихову корист да остваре своју добит – појаснили су.

Из Лесковца стиже „Где у мајање“, сајт који омогућава младима да се информишу где могу да изађу у свом граду.

– То је идеја која обједињује све културне, историјске и спортске догађаје у граду и ствара могућност младима да се информишу и присуствују истим. Такве ствари у Лесковцу нису у великој мери популаризоване, ми желимо нашој идејом да доведемо младе на такве манифестације. Мислимо да је то веома важно, мислимо да ће младима веома значити и мислимо да је то идеја која може да успе – рекао је Марко Перујевић, ученик Економске школе „Ђука Динић“.

Екипа из Ниша и Новог Пазара указала је на проблем „загађености ваздуха“ нудећи решење које се огледа у сађењу нових стабала дрвећа, веб сајта путем којег људи могу да уплате новац за куповину нових садница и едукације у школама.

Присутни су изгласали идеју „Врх“ за најбољу идеју младих лидера, а овај тим награђен је грантом од 5.000 америчких долара.

Извор: biznis.telegraf.rsrs.n1info.com


#   Куршумлија   пројекти   Амбасада САД   млади лидери   БОЛД пројекти
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима