Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стефановић и представник Русије Чупријан открили спомен-плочу у Прокупљу, у знак сећања на мобилну руску болницу 1999.

rssBookmark and Share

Прокупље 29.06.2019. Јужна Србија Инфо

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић и први заменик министра за ванредне ситуације Руске Федерације Александар Чупријан у четвртак су у Прокупљу открили спомен-плочу постављену у знак захвалности руском народу и сећања на боравак мобилне болнице Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације за време НАТО агресије 1999. године.

Стефановић и представник Русије Чупријан открили спомен-плочу у Прокупљу, у знак сећања на мобилну руску болницу 1999.

Српски народ је кроз своју историју имао много тешких тренутака, али је имао и руку пријатељства оних који су долазили да му пруже помоћ и да раме уз раме са нашим лекарима, медицинским особљем, ватрогасцима, пруже помоћ, да буду ту, да олакшају то време и буду део наше земље. Драго ми је што смо имали прилику да данас видимо ову савремену мобилну болницу баш на месту где је она била пре 20 година. Тада док су падале НАТО  бомбе, ови људи су храбро, ризикујући своје животе, заједно са нашим лекарима пружали помоћ становништву топличког краја.  Поред тога што су људе лечили, они су им пружали и психолошку подршку, показујући да Србија није сама. Али то није све! И 2014. године, за време великих поплава у Србији, руски спасиоци су били први који су дошли да помогну свима који су тада били угрожени. Они су заједно са нашим спасиоцима и ватрогасцима,  ризикујући своје животе, чинили све да спасу наше људе из набујале воде. Ова спомен-плоча има велики значај и хоћу да се захвалим господину Чупријану и свим људима из Министарстава за ванредне ситуације Руске Федерације који су годинама са нама, који су наш стратешки партнер и са којима заједно чувамо животе грађана Републике Србије, рекао је министар Стефановић.

Поздрављајући министра Стефановића, градоначелника Прокупља, начелника Топличког управног округа и грађане Прокупља, присутнима се обратио први заменик министра за ванредне ситуације Руске Федерације Александар Чупријан.

- Те 1999. године, помоћ је требала свима вама, али и стотинама избеглица које су овде дошле са свих страна. За време бомбардовања, није било пуно организација које су желеле да преузму део одговорности. Русија је видела шта се дешава и пружила руку помоћи, и у најбржем могућем року упутила је колоне   хуманитарне помоћи, у оквиру које је била и аеро-мобилна болница. Два месеца наши стручњаци и експерти су радили, и када су завршили свој посао, болница је остала овде као знак вечног пријатељства. Данас бих желео да истакнем те људе који су одлучивали о свему. Хвала вам за дивне и топле речи које су написане на овој меморијалној табли, рекао је Чупријан.

Након откривања спомен-плоче, присутне је поздравио градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

- Припала ми је велика част да као градоначелник Прокупља данас заједно са свима вама будем сведок још једне потврде братске блискости и повезаности руског и српског народа. Када су се 1999. године над Србијом и Прокупљем надвили црни облаци агресије, по ко зна који пут рука пријатељства руског народа  била нам је пружена. Прихватили смо руку спаса која нам је била и помоћ и подршка и знак да нисмо сами у борби за правду и опстанак. На истом овом месту, где данас откривамо спомен-плочу захвалности руском народу, пре две деценије док су наши војници и цивили страдали од НАТО бомби, са нама су били руски лекари. Ваше присуство тих ратних дана било је за нас велика подршка и охрабрење. Та чињеница нас обавезује на захвалност и ја се у име свих мојих суграђана искрено захваљујум руским лекарима и руском народу који су са нама делили нашу зебњу за животе најближих и будућност отаџбине. Са сигурношћу тврдим да у то време нисте били само лекари, или само представници своје земље у другој земљи, ви сте тада, као и данас-наши пријатељи. Наше две државе имају стратешке и партнерске односе засноване на узајамном поштовању и разумевању, али оно што је још важније-нас повезује пријатељство и братство које траје вековима и које је најјаче онда када је најтеже. Ова спомен-плоча није само знак захвалности већ представља и добар темељ будућности наша два народа. Она је аманет будућим генерацијама да памте ратну 1999. годину, када нам је братска Русија пружила помоћ, нагласио је градоначелник Симоновић и у име свих грађана Прокупља захвалио се руском народу који је са нама био када је било најтеже.

Присутни су обишли и аеро-мобилну болницу испред Дома здравља.

Игор Јакиријевич, главни лекар мобилне болнице Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, подсетио је на време када је први пут постављена ова болница у Прокупљу.

- Пре двадесет година, са својим колегама, на овом месту смо поставили болницу и пружали несебично помоћ свима којима је тада била потребна. Нисмо овде били само као професионалци, већ смо желели да људима помогнемо и у моралном смислу, да покажемо да нису сами. Драго ми је да смо после две деценије имали прилику да разговарамо са онима које смо тада лечили и помагали им у сваком смислу као пријатељи. Из тог разлога, веома смо захвални Републици Србији и Прокупљу за ово сећање које се негује и за све дивне речи, рекао је доктор Игор Јакиријевич.

Коментара: 0


#   Прокупље   Др Алекса Савић болница   Небојша Стефановић   Русија   НАТО бомбардовање   Руски спасиоци   санитет   Александар Симоновић   Александар Чупријан
@nesastefanovic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима