Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stefanović i predstavnik Rusije Čuprijan otkrili spomen-ploču u Prokuplju, u znak sećanja na mobilnu rusku bolnicu 1999.

rssBookmark and Share

Prokuplje 29.06.2019. Južna Srbija Info

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović i prvi zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan u četvrtak su u Prokuplju otkrili spomen-ploču postavljenu u znak zahvalnosti ruskom narodu i sećanja na boravak mobilne bolnice Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije za vreme NATO agresije 1999. godine.

Stefanović i predstavnik Rusije Čuprijan otkrili spomen-ploču u Prokuplju, u znak sećanja na mobilnu rusku bolnicu 1999.

Srpski narod je kroz svoju istoriju imao mnogo teških trenutaka, ali je imao i ruku prijateljstva onih koji su dolazili da mu pruže pomoć i da rame uz rame sa našim lekarima, medicinskim osobljem, vatrogascima, pruže pomoć, da budu tu, da olakšaju to vreme i budu deo naše zemlje. Drago mi je što smo imali priliku da danas vidimo ovu savremenu mobilnu bolnicu baš na mestu gde je ona bila pre 20 godina. Tada dok su padale NATO  bombe, ovi ljudi su hrabro, rizikujući svoje živote, zajedno sa našim lekarima pružali pomoć stanovništvu topličkog kraja.  Pored toga što su ljude lečili, oni su im pružali i psihološku podršku, pokazujući da Srbija nije sama. Ali to nije sve! I 2014. godine, za vreme velikih poplava u Srbiji, ruski spasioci su bili prvi koji su došli da pomognu svima koji su tada bili ugroženi. Oni su zajedno sa našim spasiocima i vatrogascima,  rizikujući svoje živote, činili sve da spasu naše ljude iz nabujale vode. Ova spomen-ploča ima veliki značaj i hoću da se zahvalim gospodinu Čuprijanu i svim ljudima iz Ministarstava za vanredne situacije Ruske Federacije koji su godinama sa nama, koji su naš strateški partner i sa kojima zajedno čuvamo živote građana Republike Srbije, rekao je ministar Stefanović.

Pozdravljajući ministra Stefanovića, gradonačelnika Prokuplja, načelnika Topličkog upravnog okruga i građane Prokuplja, prisutnima se obratio prvi zamenik ministra za vanredne situacije Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan.

- Te 1999. godine, pomoć je trebala svima vama, ali i stotinama izbeglica koje su ovde došle sa svih strana. Za vreme bombardovanja, nije bilo puno organizacija koje su želele da preuzmu deo odgovornosti. Rusija je videla šta se dešava i pružila ruku pomoći, i u najbržem mogućem roku uputila je kolone   humanitarne pomoći, u okviru koje je bila i aero-mobilna bolnica. Dva meseca naši stručnjaci i eksperti su radili, i kada su završili svoj posao, bolnica je ostala ovde kao znak večnog prijateljstva. Danas bih želeo da istaknem te ljude koji su odlučivali o svemu. Hvala vam za divne i tople reči koje su napisane na ovoj memorijalnoj tabli, rekao je Čuprijan.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, prisutne je pozdravio gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

- Pripala mi je velika čast da kao gradonačelnik Prokuplja danas zajedno sa svima vama budem svedok još jedne potvrde bratske bliskosti i povezanosti ruskog i srpskog naroda. Kada su se 1999. godine nad Srbijom i Prokupljem nadvili crni oblaci agresije, po ko zna koji put ruka prijateljstva ruskog naroda  bila nam je pružena. Prihvatili smo ruku spasa koja nam je bila i pomoć i podrška i znak da nismo sami u borbi za pravdu i opstanak. Na istom ovom mestu, gde danas otkrivamo spomen-ploču zahvalnosti ruskom narodu, pre dve decenije dok su naši vojnici i civili stradali od NATO bombi, sa nama su bili ruski lekari. Vaše prisustvo tih ratnih dana bilo je za nas velika podrška i ohrabrenje. Ta činjenica nas obavezuje na zahvalnost i ja se u ime svih mojih sugrađana iskreno zahvaljujum ruskim lekarima i ruskom narodu koji su sa nama delili našu zebnju za živote najbližih i budućnost otadžbine. Sa sigurnošću tvrdim da u to vreme niste bili samo lekari, ili samo predstavnici svoje zemlje u drugoj zemlji, vi ste tada, kao i danas-naši prijatelji. Naše dve države imaju strateške i partnerske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i razumevanju, ali ono što je još važnije-nas povezuje prijateljstvo i bratstvo koje traje vekovima i koje je najjače onda kada je najteže. Ova spomen-ploča nije samo znak zahvalnosti već predstavlja i dobar temelj budućnosti naša dva naroda. Ona je amanet budućim generacijama da pamte ratnu 1999. godinu, kada nam je bratska Rusija pružila pomoć, naglasio je gradonačelnik Simonović i u ime svih građana Prokuplja zahvalio se ruskom narodu koji je sa nama bio kada je bilo najteže.

Prisutni su obišli i aero-mobilnu bolnicu ispred Doma zdravlja.

Igor Jakirijevič, glavni lekar mobilne bolnice Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, podsetio je na vreme kada je prvi put postavljena ova bolnica u Prokuplju.

- Pre dvadeset godina, sa svojim kolegama, na ovom mestu smo postavili bolnicu i pružali nesebično pomoć svima kojima je tada bila potrebna. Nismo ovde bili samo kao profesionalci, već smo želeli da ljudima pomognemo i u moralnom smislu, da pokažemo da nisu sami. Drago mi je da smo posle dve decenije imali priliku da razgovaramo sa onima koje smo tada lečili i pomagali im u svakom smislu kao prijatelji. Iz tog razloga, veoma smo zahvalni Republici Srbiji i Prokuplju za ovo sećanje koje se neguje i za sve divne reči, rekao je doktor Igor Jakirijevič.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Dr Aleksa Savić bolnica   Nebojša Stefanović   Rusija   NATO bombardovanje   Ruski spasioci   sanitet   Aleksandar Simonović   Aleksandar Čuprijan
@nesastefanovic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima