Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јелена Бартон: Не треба сумњати у женску снагу, нити у интуицију кад су резултати избора у питању!

rssBookmark and Share

29.03.2016. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Многи покушавају да кажу како жене нису способне да буду на извршним и одговрним функцијама, а ја сам спремна да докажем супротно, рекла је између осталог Јелана Бартон за Јужну Србију, кандидат ДС и коалиције "Ниш мој град" за председника Градске општине Палилула у Нишу.

Јелена Бартон ДС, Фото: Јужна Србија
Јелена Бартон ДС, Фото: Јужна Србија

Какав је осећај бити једна од ретких жена у Нишу, која је кандидат, односно прва на листи кандидата Демократске странке (Коалиција "Ниш мој град! - ДС, СДС, НПС, ЛДП) у Градској општини Палилула?

   - За мене лично, прихватање кандидатуре за председницу општине Палилула јесте велики изазов, али и огромна одговорност према грађанима Палилуле. Трудићу се да својим ангажовањем и недвосмисленим радом, оправдам поверење које ми буде указано на изборима.

Ваша кандитатураи и поверење које Вам је пружено, сигурно је резултат Вашег досадашњег рада и ангажовања у нишком ДС?

   - Ја живим на Палилули и одлично знам са којим се све проблемима сусрећу моје комшије, моја породица и ја лично. Моји сарадници и другари су приликом разматрања кандидата за ту позицију узели у обзир политичко искуство које имам као одборница у Скупштини Градске општине Палилула и политичку писменост коју сам стекла кроз рад у странци. Десет година сам члан Општинског одбора Палилула, што ми је омогућило да се упознам са проблемима грађана ове општине и да пронађем начин да те проблеме решим.

Ово је редак, можда и јединствен случај у скорије време на нишкој политичкој сцени?

    - Чула сам да је жена носилац листе СРС на Пантелеју, а све остале странке које су предале листе, кандидовале су мушкарце за прво место. Политика је сфера у којој је најизразитија неравномерна заступљеност жена и мушкараца. Борим се да жене не буду само квота на листама да би се испоштовао изборни закон, већ да се озбиљно узму у обзир њихове компетенције за обављање најодговорнијих функција у граду.

Како Ваше мушке колеге гледају на Вашу кандидатуру?

   - Како сам већ рекла, моје колеге и моји другари и пријатељи из странке су били иницијатори да жена треба да буде носилац листе на општини Палилула, јер је то у складу са политиком Демократске странке. За Демократску странку, родна равноправност је не само развојно питање и важна друштвена тема, већ питање реалног, свакодневног живота.

По Вашем досадашњем искуству и тренутној ситуацији, какво је расположење бирача на Палилли?

   - Искрено, осећам незадовољство, али оно суштинско, код бирача, а познато је да жене имају скоро непогрешив осећај (осмех), али истовремено и жељу да нешто промене у свом окружењу.

Ви сте активни и у Форуму жена, Ваше странке!?

   - Форум жена је тело у странци које брине о заступљености жена у свим органима странке. Поред тога ово тело се бави и едукацијом жена како би биле оснажене и спремне да прихвате одеређене позиције. Као председница Градског одбора Форума жена Ниш, залагала сам се за унапређење положаја жена у свим сферама јавног и приватног живота и за већи број жена на местима одлучивања. Организовала сам са женама акције поводом значајних датума, са циљем да скренем пажњу јавности на положај жена. Сматрам да је снага промена у рукама жена.

Какве резултате очекујете на локалним изборима у Нишу?

   - Без обзира на сву популарност премијера Вучића, избори су могућност да се санкционише власт. Очекујем да грађани препознају коалицију ''Ниш мој град'' као једину алтернативу ове власти. Актуелно руководство овог града није постигло никакав резултат који би бираче определио да их поново подрже .Наша коалиција има јасан план и има људе који поседују знање, искуство, и жељу да нешто промене у овом граду.

Како једана жена поред своје професије и породице постиже све ?

   - Да, јесте понекад тешко, с обзиром на то да сам професор српског језика и књижевности и да сам запослена у школи, политика је моје друго занимање. Трудим се да не запоставим струку, што подразумева континуирано стручно усавршавање. Бавити се политиком није једноставан посао јер тражи време и енергију. Због превеликих обавеза не могу да кажем да сам у потпуности посвећена супругу и деци, али користим сваки слободан тренутак да будем са њима. Велика подршка и разумевање моје породице, дају ми снагу да издржим све.

Ако будете изабрани на прво место у Палулули, шта је то прво шта ће те урадити, променити?

   - Списак је подужи (осмех), али као будућа председница општине иницираћу заједно са градским руководством да дође до измена у Закону о финансирању локалне самоуправе, како би трансфер средстава био већи, управо према нама, како би грађани заиста видели бенефит.На почетку мандата сва дуговања која је предходна власт оставила треба измирити. Од својих сарадника захтеваћу већу креативност у аплицирању пројеката. Наставићемо са аплицирањем доступних фондова од чега очекујемо увећање буџета општине Палилула и до 25%.То није могуће одмах реализовати, али већ у другој години мандата могу се видети резултати. Наши пројекти ће бити усмерени на обезбеђење здраве пијаће воде (Бербатово, Вукманово, Доње Власе), значи људима довести воду у кућу, затим уређење међублоковског зеленила у делу Француског гробља у Нишу.

Врло битна ставка је уређење Старог гробља, парка на Леденој стени и уређење дивљих депонија.

Ми морамо да наставимо сарадњу са Заводом за заштиту споменика Републике Србије, а у циљу унапређења историјско - туристичке понуде.

Бавићемо се унапређењем комуналне инфраструктуре на селу. Промовисаћемо и помагаћемо пољоприведна удружења, задруге и рекреативни спорт. Као и у периоду од 2008. до 2012. године, бавићемо се промовисањем туристичких капацитета као и производних капацитета предузетника са територије општине Палилула, а посебну пажњу усмерићемо на организације цивилног друштва, мањинских и рањивих група (особе са инвалидитетом), а све у циљу њиховог оснаживања и потпуно нормалног укључивања у друштво.

Коментара: 0


#   ДС   Палилула ГО   Особе са инвалидитетом   Доње Власе   родна равноправност   прво место   форум жена   Јелена Бартон   избори 2016   градске општине   Ниш мој град   Коалиција Ниш мој град
@demokrate @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима