Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Дани банице" у Белој Паланци од 12. до 14. августа

rssBookmark and Share

Бела Паланка 09.08.2022. Јужна Србија Инфо

Дани банице“ је гастро-туристичка манифестација такмичарског карактера и негује обичаје, културу и традицију овог краја Србије. Ова манифестација покушава да сачува од заборава старе кулинарске рецепте наших бака, те да их пренесе даље како су се они и преносили „с колена на колено“ кроз историју.

Фото: Општина Бела Паланка
Фото: Општина Бела Паланка

“Дани банице“ је манифестација по којој је Бела Паланка постала препознатљива и као таква представља неизоставни део у Програму пословања, као и један од приоритених пројеката у току године.

„Дани банице“ се традиционално сваке године одржавају у Белој Паланци друге недеље августа (пета, субота и недеља) у прелепом амбијенту комплекса парка „Врело“. Манифестација је међународног карактера и интересовање за ову гастрономску манифестацију се огледа у све већем броју пријављених такмичара из године у годину. Сваке године „Дане банице“ посети неколико хиљада посетилаца из свих крајева Србије као и из иностранства.

Ревијални део манифестације је првог дана који чини презентација и дегустација наших традиционалних специјалитета (рибља чорба, ловачка мућкалица, извиђачки пасуљ и белмужа) као и презентација израде банице.

Такмичарски део манифестације је другог дана када се такмичари надмећу у припреми најбоље банице. Такмичари су подељени по категоријама и надмећу се у припремању традиционалне слане банице, традиционалне слатке банице, банице од интегралног брашна и креативне банице. Свака наредна година је подложна ситним променама и ротацијама у организацији саме манифестације, тако и новинама и иновацијама у делу такмичења које ће у многоме унапредити само такмичење, али и саму манифестацију. Критеријуми за оцену најбоље банице су визуелни изглед, укус, мирис и архаичност банице, али ће се и додавати нови критеријуми у складу са новим категоријама такмичења.

Ресторани и кафане се као и ранијих година представаљају са својом традиционалном кухињом и специјалитетима. Њено величанство „белопаланачка вртка“ и специјалитети од вртке красе штандове на манифестацији где посетиоци имају прилику да пробају нашу јединствену и величанствену вртку. Такође, ту су и иностране кухиње из суседних земаља и других земаља света, које су ту да презентацијом своје кухиње учине манифестацију богатом и посетиоце манифестације богатије за укус више.

Задатак стручног жирија је да одабере најбољу баницу, а састав жирија чине чланови међународних кувара/експерата из Бугарске, Румуније, Македоније и чланови Асоцијације шефова кувара Србије. Међународни жири као и дуги низ година има  обавезу да додели следеће награде:

Награда за прво место у категоријама: „Традиционална слана баница“, „Традиционала слатка баница“, „Интегрална баница“ и „Креативна баница“;
Награда за друго место у категоријама: „Традиционална слана баница“, „Традиционална слатка баница“, „Интегрална баница“ и „Креативна баница“;
Награда за треће место у категоријама: „Традиционална слана баница“, „Традиционална слатка баница“, „Интегрална баница“ и „Креативна  баница“ и
Награда за најбоље аранжиран сто

Победник манифестације има част и задовољство као и обавезу да се наредне године представи са највећом баницом.

Трећег дана манифестације одржава се олимпијада за децу, такмичење у припреми банице за најмлађе. Баницу коју припремају деца оцениваће стручни жири из асоцијације шефова кувара Србије и Ненад Гладић познатији као Лепи Брка. Такође, могуће је распоређивање дечије олимпијаде на сва три дана у случају већег броја пријављене деце. Последњег дана манифестације је дегустација џиновске банице коју припрема прошлогодишњи победник.

Сва три дана манифестације прати богат културно-уметнички програм са гостима из целе Србије као и гостима из иностранства који обогаћују манифестацију народним фолклором као и изворним етно песмама и рециталима који негују и чувају од заборава нашу традицију.

Како је најзначајнија манифестација управо манифестација „Дани банице“, Туристичка организација се труди да сваке наредне године посебну пажњу посвети доброј реклами и добром маркетингу везаном за манифестацију, планирање и увођење бројних новина које ће још више оплеменити и побољшати саму манифестацију, па самим тим и број туриста учини већим. Такође, фокус је и на брендирању банице и паприке вртке, и да кроз јачање туризма а путем банице као бренда допринесе јачању привреде и економског развоја на територији општине Бела Паланка.

Из године у годину број учесника по категоријама је растао, а самим тим и број посетилаца како домаћих тако и страних. У 11. по реду манифестацији, одржаној 2016.године, забележен је рекордан број такмичара чак 286 у све четири категорије, што је за 250  такмичара више у односу на прву годину одржавања, а скоро 100 такмичара више у односу на јубиларну 10. по реду, одржаној 2015. године. С друге стране, и број посетилаца је растао из године у годину да би у 2016. години тај број достигао цифру од око 20.000 посетилаца, од чега 4.000 туриста из суседне Републике Бугарске и Македоније. Сви ови параметри указују на прогресиван раст манифестације и по питању броја учесника и по питању броја посетилаца/туриста.

Коментара: 0


#   туризам   Бела Паланка   Дани банице   гастро туризам
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима