Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић и Заев отворили интегрисани гранични прелаз Прешево-Табановце

rssBookmark and Share

Прешево 26.08.2019. РТС, Н1

Председници влада Србије и Северне Македоније, Ана Брнабић и Зоран Заев, званично су означили почетак рада интегрисаног граничног прелаза Прешево–Табановце између две земље.
Ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Балкану, поручила је Брнабићева.

Брнабић и Заев отворили интегрисани гранични прелаз Прешево-Табановце

Председница Владе Србије Ана Брнабић и премијер Северне Макеодније Зоран Заев означили су почетак рада интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце, чиме би требало да буде убрзан проток људи и робе између две земље.

Премијерка Брнабић започела је званичну посету Северној Македонији, а њу је на првом интегрисаном граничном прлеазу Прешево-Табановце сачекао председник Владе Северне Македоније Зоран Заев. Након сусрета кренули су у обилазак првог заједничког граничног прелаза, који је данас почео с радом.

Интегрисани гранични прелаз у пракси значи "две земље - једна контрола", па ће царинске и полицијске службе Србије и Северне Македоније радити из једне заједничке кућице и биће само једно заустављање.

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево–Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.

Успостављање овкавог граничног прелаза омогућено је договором који су постигле две владе и споразумом који је посотипсан 12. јула а председници влада обе државе уочи званичне постете изразили су очекивања да ће успостављање прелаза унапредити билатералне односе, скратити процедуре и чекања, али и водити ка бољој трговинској размени.

Зоран Заев каже да заједнички прелаз скраћује путовање од Атине до Брисела преко Србије и Северне Македоније.

"Пројекат заједничке царинске контроле и управљање границом са једним заустављањем путника, доприноси сарадњи која је договорена на Самиту у Трсту 2017. године и представља круну пријатељства и добросуседства Србије и Северне Македоније" истакао је Заев.

Заев је додао да је у 2018. години ову границу прешло 200.000 камиона, што је четвртина укупног промета у прошлој години, а да у 2019. години очекује 30 одсто више. 

"Са новим концептом, време на граници ће се смањити за половину, контрола ће се обављати на једном месту, обе земље ће међусобно поштовати налаже фитосанитарних и ветеринарских контрола, а смањиће се и могућност за корупцију," истакао је Заев.

Уз захвалност Влади Србије и Европској унији на подршци, Заев је рекао да оваква сарадња промовише европске вредности и корак је на путу Северне Македоније и Србије на путу ка Европској унији.

"Ово је први заједнички гранични прелаз у овом делу Европе. У нашем региону ово није важан дан само за Србију и Северну Македонију, ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Балкану. Али, потребна је и политичка храброст и визија, да гледамо у будућност, да не будемо фокусирани на кратковиде популистичке политике", рекла је Брнабићева. 

Ана Брнабић је изјавила да је ово сигнал за охрабрење регионалне трговине и да су овакви прелази само један део модалитета да се постигну боље економске везе за цео регион.

Посету Северној Македонији премијерка наставља у Скопљу, где ће имати више састанака,између осталих и састанак у четири ока са Зораном Заевим, а биће потписано и више споразума о сарадњи.

Посета премијерке Србије требало би да буде завршена сусретом са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским у згради Председништва.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да ће почетком рада интегрисаног граничног прелаза Прешево - Табановце упола бити скраћено време које је било потебно теретним возилима да заврше процедуру преласка границе.

"Ово је најбољи одговор на захеве и очекивања привредника протеклих година, као и одговор на апеле привредних комомора опкупљених у Коморском инвестиционом форуму Западног Балкана да се убзају процедуре, ускладе прописи рада служби, отклоне баријере и уклоне додатно време које привредници троше", казао је Чадеж. 

Чадеж је оценио да је том одлуком направљен велики корак ка регионалном тржишту без баријера и позвао западнобалканске владе да следе тај пример, успоставе такве прелазе и ускладе прекограничне документације како би се уштедео новац и време компанијама које послују у региону. 

"Овај чин представља највећи конкретан допринос јачању билатерналне сарадње у региону, повећању трговине, као и повећање конкурентости на тржишту", оценио је Чадеж. 

Он је најавио да ће ускоро бити потписан Споразум о међусобном признавању лабораторијских налаза између ветеринарских управа као и признавање "ауторизованих економских оператера" које ће скратити царинске процедуре и омогућити олакшан транспорт робе у региону.

Извршна директорка македонске Привредне коморе Биљана Пеева Гурик упутила је такође позив осталим владама у региону да следе пример отварања интегрисаних граничних прелаза.


#   Прешево   Србија   Ана Брнабић   Табановце   Марко Чадеж   Зоран Заев   Република Северна Македонија
@anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима