Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brnabić i Zaev otvorili integrisani granični prelaz Preševo-Tabanovce

rssBookmark and Share

Preševo 26.08.2019. RTS, N1

Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev, zvanično su označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo–Tabanovce između dve zemlje.
Ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Balkanu, poručila je Brnabićeva.

Brnabić i Zaev otvorili integrisani granični prelaz Preševo-Tabanovce

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Severne Makeodnije Zoran Zaev označili su početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce, čime bi trebalo da bude ubrzan protok ljudi i robe između dve zemlje.

Premijerka Brnabić započela je zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji, a nju je na prvom integrisanom graničnom prleazu Preševo-Tabanovce sačekao predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev. Nakon susreta krenuli su u obilazak prvog zajedničkog graničnog prelaza, koji je danas počeo s radom.

Integrisani granični prelaz u praksi znači "dve zemlje - jedna kontrola", pa će carinske i policijske službe Srbije i Severne Makedonije raditi iz jedne zajedničke kućice i biće samo jedno zaustavljanje.

Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo–Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Uspostavljanje ovkavog graničnog prelaza omogućeno je dogovorom koji su postigle dve vlade i sporazumom koji je posotipsan 12. jula a predsednici vlada obe države uoči zvanične postete izrazili su očekivanja da će uspostavljanje prelaza unaprediti bilateralne odnose, skratiti procedure i čekanja, ali i voditi ka boljoj trgovinskoj razmeni.

Zoran Zaev kaže da zajednički prelaz skraćuje putovanje od Atine do Brisela preko Srbije i Severne Makedonije.

"Projekat zajedničke carinske kontrole i upravljanje granicom sa jednim zaustavljanjem putnika, doprinosi saradnji koja je dogovorena na Samitu u Trstu 2017. godine i predstavlja krunu prijateljstva i dobrosusedstva Srbije i Severne Makedonije" istakao je Zaev.

Zaev je dodao da je u 2018. godini ovu granicu prešlo 200.000 kamiona, što je četvrtina ukupnog prometa u prošloj godini, a da u 2019. godini očekuje 30 odsto više. 

"Sa novim konceptom, vreme na granici će se smanjiti za polovinu, kontrola će se obavljati na jednom mestu, obe zemlje će međusobno poštovati nalaže fitosanitarnih i veterinarskih kontrola, a smanjiće se i mogućnost za korupciju," istakao je Zaev.

Uz zahvalnost Vladi Srbije i Evropskoj uniji na podršci, Zaev je rekao da ovakva saradnja promoviše evropske vrednosti i korak je na putu Severne Makedonije i Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

"Ovo je prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope. U našem regionu ovo nije važan dan samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Balkanu. Ali, potrebna je i politička hrabrost i vizija, da gledamo u budućnost, da ne budemo fokusirani na kratkovide populističke politike", rekla je Brnabićeva. 

Ana Brnabić je izjavila da je ovo signal za ohrabrenje regionalne trgovine i da su ovakvi prelazi samo jedan deo modaliteta da se postignu bolje ekonomske veze za ceo region.

Posetu Severnoj Makedoniji premijerka nastavlja u Skoplju, gde će imati više sastanaka,između ostalih i sastanak u četiri oka sa Zoranom Zaevim, a biće potpisano i više sporazuma o saradnji.

Poseta premijerke Srbije trebalo bi da bude završena susretom sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u zgradi Predsedništva.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će početkom rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce upola biti skraćeno vreme koje je bilo potebno teretnim vozilima da završe proceduru prelaska granice.

"Ovo je najbolji odgovor na zaheve i očekivanja privrednika proteklih godina, kao i odgovor na apele privrednih komomora opkupljenih u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana da se ubzaju procedure, usklade propisi rada službi, otklone barijere i uklone dodatno vreme koje privrednici troše", kazao je Čadež. 

Čadež je ocenio da je tom odlukom napravljen veliki korak ka regionalnom tržištu bez barijera i pozvao zapadnobalkanske vlade da slede taj primer, uspostave takve prelaze i usklade prekogranične dokumentacije kako bi se uštedeo novac i vreme kompanijama koje posluju u regionu. 

"Ovaj čin predstavlja najveći konkretan doprinos jačanju bilaternalne saradnje u regionu, povećanju trgovine, kao i povećanje konkurentosti na tržištu", ocenio je Čadež. 

On je najavio da će uskoro biti potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju laboratorijskih nalaza između veterinarskih uprava kao i priznavanje "autorizovanih ekonomskih operatera" koje će skratiti carinske procedure i omogućiti olakšan transport robe u regionu.

Izvršna direktorka makedonske Privredne komore Biljana Peeva Gurik uputila je takođe poziv ostalim vladama u regionu da slede primer otvaranja integrisanih graničnih prelaza.

Komentara: 0


#   Preševo   Srbija   Ana Brnabić   Tabanovce   Marko Čadež   Zoran Zaev   Republika Severna Makedonija
@anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima