Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот: Холанђанин отео своју децу?

rssBookmark and Share

Пирот 24.09.2010. Бета

Један Холанђанин, оптужен за киднаповање своје деце, налази се у притвору у Пироту на основу потернице Интерпола, рекао је данас његов адвокат Срђан Митић.

Пирот: Холанђанин отео своју децу?


Митић је новинарима рекао да је Холанђанин Гојцен Дахан, који је одлуком холандског суда лишен родитељског права за два сина, ухапшен на граници Србије и Бугарске.

Даханова невенчана супруга Анита Милдер рекла је да је он био веома критичан према холандском образовном систему и да се породица зато преселила у Пирот где је купила кућу.

"Гојцен је био у Холандију ради сређивања папира за наше венчање и покретања бизниса", рекла је она и додала да је њен невенчани муж пре месец дана ухапшен на повратку из Холандије на граници Србије и Бугарске.

"Полиција га је вратила са границе и од 24. августа је у затвору у Пироту. Чека да ли ће да га пусте на слободу или ће га депортовати у Холандију. Боље је да га депортују у Холандију и да се тамо суди јер је цео проблем настао у Холандији", рекла је Анита.

Петочлана породица из Холандије Гојцен Дахан (50), Анита Милдер (33) са троје деце - Езган (9), Ајко (8) и Адаја (2) је пре три месеца дошла да живи у Пироту.

Купили су кућу са плацем и виноградом у насељу надомак Пирота на путу ка Старој планини и ту намеравају и да остану. Са њима живи и отац Гојцена Дахана, Андриш.

"Имамо троје деце и желимо да се венчамо овде. Нисмо хтели да се венчамо у Холандији. Овде хоћемо да узмемо православну веру", рекла је Анита и навела да ће Гојцен највероватније бити депортован и да ће се бранити у Холандији.

"И мени прети депортација. Не желим децу да водим у Холандију. Оставила би их овде код некога у кога имам поверење, док се не заврши судски процес. Децу водим у школу и бринем и о малој Адаји", рекла је Анита.

Анита каже да је Гојцен критиковао холандски образовни систем и да последње три, четири године "ратује са холандским образовним системом због тога што су децу хтели да школују по методу који се њима није допао".

"Чак су најстаријег Езгана прогласили да је малтене аутистично дете. То није тако. Професори овде у школи кажу да су деца изузетно интелигентна и да комуницирају. Успела сам да сачувам децу и хоћу да их школујем по систему који се нама свиђа. То се, на жалост, не свиђа холандском систему", рекла је Анита.

Она сматра да је Гојцен ухапшен због тога што је исувише критиковао образовни систем Холандије. Анита неигра да су деца киднапована.

Према њеним речима, синови Езган и Ајко су 1. септембра кренули у школу "Свети Сава" у Пироту. Још не знају српски језик и са њима заједно раде професори енглеског језика. Ускоро би свако од њих кренуо у свој разред.

"Уче српски и уз помоћ пријатеља пишу домаће задатке. Сви су у школи задовољни са њима", каже Анита.

У ранијој изјави Гојцен је рекао да је један од главних разлога што су из Холандије дошли овде, образовање њихове деце, јер како тврде у Србији је образовни систем бољи од холандског.

"Овде деца морају пуно да уче, док у Холандији и у другим развијеним земљама није тако. Тамо се у школама деци даје градиво које је далеко испод њиховог интелекта што није добро. Право образовање имају једино деца чији су родитељи веома богати. Желели смо да својој деци омогућимо квалитетно образовање", изјавио је тада Гојцен.



#   Пирот   образовање   Свети Сава   српски језик
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима