Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Преживели рудари: нешто је пукло, превртали смо се, вриштали, а онда сам испао...

rssBookmark and Share

14.10.2013. Autor: Kurir

Чуо се јак прасак, камион се окренуо. У следећем тренутку сам осетио да пропадамо, да летимо! Било је језиво, страшно, сви смо почели да вриштимо... Камион се тумбао, мислио сам да ћемо сви изгинути. Онда сам испао - каже у исповести за Курир Драгољуб Ристић, један од рудара који је преживео стравичну саобраћајну несрећу на планини Бесна кобила на локалном путу Крива Феја - Босилеград

Преживели рудари: нешто је пукло, превртали смо се, вриштали, а онда сам испао...

Несрећа се догодила око 6.10 на 43 километра источно од Врања кад је камион с петнаест рудара, који су се након завршене смене у руднику Грот враћали кући, слетео у провалију дубоку 100 метара. Чеда С. (54) и Драган М. (35) из Радовнице код Трговишта и Ненад В. (49) из Новог Брда на Косову су погинули, а 12 њихових колега теже је и лакше повређено.

Туга због колега

Драгољуб Ристић, кога смо затекли у болници у Врању, каже да му још није јасно како је преживео.
- Не знам ни сам, још пребирам по глави шта се десило. Завршили смо смену и кренули кући. Одједном је нешто пукло, камион се окренуо и почео је суноврат. Превртали смо се, а онда сам испао, како - само бог зна... Био сам полусвестан и покушао сам да устанем, глава ми је била крвава.

Успео сам да препешачим двадесет метара, а онда сам пао. Осећао сам стравично гушење... Чудо је како сам уопште преживео, у шоку сам и не могу да верујем да су моје колеге настрадале - с тугом говори Ристић и додаје да не зна да ли се шофер успавао или се камион покварио.

Његов колега Дејан Спасов седео је позади кад је камион почео да се тумба.
- Требало је то да буде обично јутро након завршене треће смене. Ми рудари се увек опустимо кад изађемо из рудника после завршеног посла. Срећни јер свакодневно на послу ризикујемо живот. Ко би и помислио да нас несрећа вреба ван рударског окна - прича Спасов.

Како каже, у тренутку се све изменило.
- Одједном се нешто десило, почињемо да се тумбамо. Схватам да падамо у провалију! Кроз главу ми пролази шта ће бити с мојим дететом, мојом Јеленом, да ли је могуће да се растајемо... А онда само мрак - с језом се присећа преживели рудар.
Кад се пробудио, Спасов је већ био у болници.
- Отварам очи. Боже, жив сам. Сузе ми крећу... Сазнајем да су ми погинуле колеге, шта ће њихове породице... - завршава причу Спасов, који има отворен прелом потколенице и обе кључне кости.

Ћерка прва сазнала

На одељењу радиологије Здравственог центра у Врању, где су снимљене повреде преживелих рудара, затекли смо Дејанову супругу Љиљану. Она каже да је њихова ћерка Јелена још у шоку јер је прва сазнала да јој је отац повређен.
- Једва сам је смирила. Тешко ми је било да је уверим да је тата ван животне опасности - каже Љиљана Спасов.

Шта је узрок несреће?

1. Возач заспао
2. Квар на возилу
3. Неприлагођена вожња

Камион преуређен у аутобус

Према речима портпарола врањске полиције Драгана Стаменковића, радници су били у камиону који је преуређен у аутобус.
- Возач мини-буса је Д. К. (53) из околине Врања - рекао је Стаменковић.
Иначе, повређеним рударима на неприступачном терену прве су помогле њихове колеге из прве смене и санитетска екипа рудника Грот.

Један повређени пребачен у Ниш

У Здравственом центру у Врању збринуто је 12 повређених радника, од којих нико није животно угрожен, изјавио је начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања доктор Љубиша Стојиљковић. Према његовим речима, један од повређених превезен је на неурохирургију у Нишу.
- Повређени радници до Врања су превезени возилима Хитне помоћи и приватним колима, док је двојицу радника с најтежим повредама превезао санитет рудника. Ниједан радник нема повреде опасне по живот, као ни радник с повредом вратног пршљена, који је пребачен у Ниш. Скоро сви имају повреде главе, као и преломе ребара, скочног зглоба, потколенице, руке - навео је Стојиљковић.

Једини рудник у Пчињском округу

Рудник олова и цинка Грот налази се код Криве Феје, недалеко од Врања. То је једини рудник у Пчињском округу који ради и једина фирма која стално има отворен конкурс за запошљавање углавном јамских радника. Из Грота се месечно извади око 14.000 тона руде, од чега остаје 800 до 850 тона концентрата олова и цинка као финалног производа који се извози у Бугарску јер у Србији нема топионица.


#   камиони   животно угрожен
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима