Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preživeli rudari: nešto je puklo, prevrtali smo se, vrištali, a onda sam ispao...

rssBookmark and Share

14.10.2013. Autor: Kurir

Čuo se jak prasak, kamion se okrenuo. U sledećem trenutku sam osetio da propadamo, da letimo! Bilo je jezivo, strašno, svi smo počeli da vrištimo... Kamion se tumbao, mislio sam da ćemo svi izginuti. Onda sam ispao - kaže u ispovesti za Kurir Dragoljub Ristić, jedan od rudara koji je preživeo stravičnu saobraćajnu nesreću na planini Besna kobila na lokalnom putu Kriva Feja - Bosilegrad

Preživeli rudari: nešto je puklo, prevrtali smo se, vrištali, a onda sam ispao...

Nesreća se dogodila oko 6.10 na 43 kilometra istočno od Vranja kad je kamion s petnaest rudara, koji su se nakon završene smene u rudniku Grot vraćali kući, sleteo u provaliju duboku 100 metara. Čeda S. (54) i Dragan M. (35) iz Radovnice kod Trgovišta i Nenad V. (49) iz Novog Brda na Kosovu su poginuli, a 12 njihovih kolega teže je i lakše povređeno.

Tuga zbog kolega

Dragoljub Ristić, koga smo zatekli u bolnici u Vranju, kaže da mu još nije jasno kako je preživeo.
- Ne znam ni sam, još prebiram po glavi šta se desilo. Završili smo smenu i krenuli kući. Odjednom je nešto puklo, kamion se okrenuo i počeo je sunovrat. Prevrtali smo se, a onda sam ispao, kako - samo bog zna... Bio sam polusvestan i pokušao sam da ustanem, glava mi je bila krvava.

Uspeo sam da prepešačim dvadeset metara, a onda sam pao. Osećao sam stravično gušenje... Čudo je kako sam uopšte preživeo, u šoku sam i ne mogu da verujem da su moje kolege nastradale - s tugom govori Ristić i dodaje da ne zna da li se šofer uspavao ili se kamion pokvario.

Njegov kolega Dejan Spasov sedeo je pozadi kad je kamion počeo da se tumba.
- Trebalo je to da bude obično jutro nakon završene treće smene. Mi rudari se uvek opustimo kad izađemo iz rudnika posle završenog posla. Srećni jer svakodnevno na poslu rizikujemo život. Ko bi i pomislio da nas nesreća vreba van rudarskog okna - priča Spasov.

Kako kaže, u trenutku se sve izmenilo.
- Odjednom se nešto desilo, počinjemo da se tumbamo. Shvatam da padamo u provaliju! Kroz glavu mi prolazi šta će biti s mojim detetom, mojom Jelenom, da li je moguće da se rastajemo... A onda samo mrak - s jezom se priseća preživeli rudar.
Kad se probudio, Spasov je već bio u bolnici.
- Otvaram oči. Bože, živ sam. Suze mi kreću... Saznajem da su mi poginule kolege, šta će njihove porodice... - završava priču Spasov, koji ima otvoren prelom potkolenice i obe ključne kosti.

Ćerka prva saznala

Na odeljenju radiologije Zdravstvenog centra u Vranju, gde su snimljene povrede preživelih rudara, zatekli smo Dejanovu suprugu Ljiljanu. Ona kaže da je njihova ćerka Jelena još u šoku jer je prva saznala da joj je otac povređen.
- Jedva sam je smirila. Teško mi je bilo da je uverim da je tata van životne opasnosti - kaže Ljiljana Spasov.

Šta je uzrok nesreće?

1. Vozač zaspao
2. Kvar na vozilu
3. Neprilagođena vožnja

Kamion preuređen u autobus

Prema rečima portparola vranjske policije Dragana Stamenkovića, radnici su bili u kamionu koji je preuređen u autobus.
- Vozač mini-busa je D. K. (53) iz okoline Vranja - rekao je Stamenković.
Inače, povređenim rudarima na nepristupačnom terenu prve su pomogle njihove kolege iz prve smene i sanitetska ekipa rudnika Grot.

Jedan povređeni prebačen u Niš

U Zdravstvenom centru u Vranju zbrinuto je 12 povređenih radnika, od kojih niko nije životno ugrožen, izjavio je načelnik Službe za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja doktor Ljubiša Stojiljković. Prema njegovim rečima, jedan od povređenih prevezen je na neurohirurgiju u Nišu.
- Povređeni radnici do Vranja su prevezeni vozilima Hitne pomoći i privatnim kolima, dok je dvojicu radnika s najtežim povredama prevezao sanitet rudnika. Nijedan radnik nema povrede opasne po život, kao ni radnik s povredom vratnog pršljena, koji je prebačen u Niš. Skoro svi imaju povrede glave, kao i prelome rebara, skočnog zgloba, potkolenice, ruke - naveo je Stojiljković.

Jedini rudnik u Pčinjskom okrugu

Rudnik olova i cinka Grot nalazi se kod Krive Feje, nedaleko od Vranja. To je jedini rudnik u Pčinjskom okrugu koji radi i jedina firma koja stalno ima otvoren konkurs za zapošljavanje uglavnom jamskih radnika. Iz Grota se mesečno izvadi oko 14.000 tona rude, od čega ostaje 800 do 850 tona koncentrata olova i cinka kao finalnog proizvoda koji se izvozi u Bugarsku jer u Srbiji nema topionica.


#   kamioni   životno ugrožen
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima