Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Једва преживео отров шарке!

rssBookmark and Share

Ниш 23.05.2013. Autor: Alo

Груја Милојевић (59) из Пасјаче једва је остао жив, након што га је за викенд ујела отровна змија шарка док је косио траву у дворишту у овом нишком селу.

Једва преживео отров шарке!

Милојевић је успео колима брзо да дође до Хитне помоћи у Нишу, али му се стање на пријему у Клинички центар нагло погоршало па је завршио на одељењу интензивне неге. Након терапије, лекари су успели да му спасу живот тако да се успешно опоравља на Инфективној клиници, пише "Ало".

"Узео сам да покосим комшијин запуштени плац. Негде на половини, осетио сам као да ме нешто пецнуло, помислио сам да је коприва. Онда сам крај ноге видео склупчану шарку.

Померио сам се пар корака и подигао панталоне. Видео сам рупе од зуба на кожи. Имао сам на ногама гумене опанке и панталоне. Да сам имао чизме вероватно ништа не би било. Истискао сам рану и потражио конопац да подвежем ногу", прича Милојевић који и сам није свестан опасности у којој се нашао. Одмах је позвао рођака да га колима превезе до Ниша.

"Стигли смо до Хитне помоћи за око 40 минута. На пријему у болницу, већ је почела мучнина и вртоглавица. Нисам се уплашио. Срећом, здрав сам па је и организам успео да се избори. Има змија на сваком кораку. Пре пет дана сам грабуљама једну убио док сам скупљао сено, умало је нисам нагазио. Од сада без чизми не идем у поље, каже Милојевић.

Директор Инфективне клинике проф др Жарко Ранковић каже да је пацијент примљен у болницу са изузетно тешком клиничком сликом и да је могао да умре да се само мало касније јавио.

"Он је на пријему имао притисак свега 40. Примљен је одмах у интензивну негу. Да је касније дошао, могао је да умре. Срећом, успео је на време да стигне до Хитне помоћи где су лекари брзом реакцијом пружили правовремену помоћ.

У првом тренутку смо мислили да је змијски отров довео до хемолизе – разлагања ћелија крви па да због тоха има толико тешку клиничку слику, али анализе ипак нису потврдиле те слутње. Предузели смо све терапијске мере и јуче је дошло до побољшања, па је пацијент из интензивне неге пребачен на одељење и добро се опоравља", каже проф. др Ранковић.

Он истиче да Инфективна клиника располаже довољном количином серума против змијског отрова и комплетну антитетанус
заштиту за лечење ових пацијената.

"Апелујемо на грађане да када иду у природу обавезно имају заштитну обућу на ногама. Да не иду босих ногу, или без панталона. У случају змисјког уједа, рану не треба подвезивати, већ се јавити што пре најближем лекару. Раније се сматрало да изнад ране треба направити подвезивање како би се спречило да отров крвотоком крене кроз организам али је било случајева да су због прекида циркулације морале да се раде ампутације екстремитета, па је заузет став да је боље не подвезивати ране", каже Ранковић.

Иначе, ово је други пацијент који је због уједа змије хоспитализован у КЦ Ниш у протеклих 20 дана.

Око првомајских празника примљен је један Нишлија који је, на срећу, имао само лакше последице, пише "Ало".


#   Ниш   Жарко Ранковић   Клинички центар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима