Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Огромна леденица из свемира пробила кућу!

rssBookmark and Share

02.05.2013. Autor: Alo

Професор геохемије Павле Премовић израчунао да је кугла летела брзиним од око 1.200 километара на сат, али тврди да је порекло материјала непознато.

Огромна леденица из свемира пробила кућу!

Професор геохемије Павле Премовић две године истражује невероватну појаву која се пре две и по године догодила усред Србије! Наиме, велика ледена кугла, тешка између шест и осам килограма, 9. септембра 2010. године пала је на кућу породице Петровић из Сврљига! Долетела је са висине од 6.000 метара брзином од око 1.200 километара на сат, утврдио је професор Премовић, иначе руководилац Лабораторије за геохемију, космохемију и астрохемију Универзитета у Нишу!

Праћен бучним хуктањем, при спољњој температури од преко 25 степени Целзијуса комад леда овалног облика, нешто већи од фудбалске лопте, зарио се у кућу Петровића, начинивши рупу на крову пречника једног метра! Иако је порекло сврљишког небеског леденог тела још мистерија, нишки научник утврдио је да се не ради о отпадној води из авиона која се замрзла на великој висини, што је била једна од првих претпоставки, нити да састав леда одговара морској води.

Према Премовићевој теорији, у питању је највероватније мегакриометеор, велики атмосферски комад леда који настаје вртложним дејством ћудљивих ваздушних струја на великим висинама, при изузетно ниским температурама. - Седио сам на трави свега шест метара од куће када је ледена кугла ударила у кров. Тај звук, то хуктање несвакидашње фреквенције које се чуло док је падала, никада нећу моћи да заборавим. Интересеантно је то што је лед био сув када смо га узели у руке, а напољу је било око 29 степени - каже Драган Петровић.

- Прелиминарна мерења показала су да је вода прилично алкална и да је слабији проводник електричне струје. Хемијски тест на присуство хлорида и амонијака није показао чак ни да су наведене хемијске врсте присутне у траговима. Ово је значајно јер одсуство трагова хлорида искључује у потпуности морску воду као изворни материјал а одсуство трагова амонијачних јона отпадну воду из авиона. Хемијска анализа трагова елемената као што су магнезијум, алуминијум, силицијум, гвожђе указују на сличност са уобичајеним атмосферским падавинама - кишом и снегом, што иде у прилог теорији да је у питању мегакриометеор - открива проф. Премовић.


#   професори   Драган Петровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима