Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Победа Србије уз помоћ Мађарске, Румуније и Бугарске: Електро мрежа Србије остаје на Косову

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 10.11.2018. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Александар Вучић саопштио је да је Србија однела велику победу у Европском удружењу електромрежа (ЕНТСО-Е) – захваљујући гласовима Мађарске, Румуније и Бугарске Електромрежа Србије ће остати на Косову.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

ЕНТСО-Е је одбио захтев Приштине да преузме од Србије електромрежу, тј. дистрибуцију струје на северу Космета.

Након вежбе на Пештери председник Александар Вучић је рекао да је однета мала победа која много вреди – "победили смо их у ЕНТСО-Е у гласању, иако смо мислили да немамо никакве шансе".

"Захвалан сам бескрајно Виктору Орбану. Мађарска је признала независно Косово, али је гласала за Србију, односно против њиховог предлога, није чак била ни уздржана. Румунија је гласала за нас, Бугарска је гласала за нас иако је признала независно Косово, хвала им. Грчка је гласала за нас, БиХ је гласала за нас", рекао је Вучић новинарима.

Први пут, истакао је Вучић, Македонија и Црна Гора су биле уздржане.

"Овога пута они нису успели да учине све што су планирали у енергетској агенцији. За нас је то мање звучно од Интерпола, али је за наш народ на северу КиМ било вероватно важније и значајније од Интерпола", навео је Вучић.

Посебно је захвалио Иштвану Пастору, мађарској и бугарској влади и свима из квадрилатерале. 

"Хвала премијеру Орбану и Мађарској, гласају за нас и најснажније подржавају Србију. То не би могло да буде без значајног утицаја Мађара из наше земље и још једном хвала Пастору", истакао је Вучић.

За њих је то мали пораз, али за нас велика победа, поручио је председник и истакао да је правда била на нашој страни, "јер није било фер да нам то ураде".

У Влади Србије кажу да, због сталних притисака, опуштања нема.

"Спремни смо да будемо веома активни у изналжењу квалитетних, поштених решања, која су у складу са Бриселским споразумом и који су у складу са оним, пре свега, техничким принципима које енергетика захтева ради сигурности снабдевања грађана еклектричном енергијом", каже Александар Антић, министар рударства и енергетике. 

Председник Вучић је у четвртак упозорио да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

"У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала две мешовите компаније на северу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму – да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори", рекао је тада Вучић за РТС.

Навео је и да ће директорка Електромреже Србије Јована Матејић имати његову пуну подршку и да Србија неће спроводити одлуке у вези са енергетском мрежом.

ЕНТСО чине 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе. ЕНТСО је недавно навео да "ради на обуци о мрежним кодовима који ће бити отворени за земље које нису њене чланице – за Украјину, Молдавију, Грузију и Косово".

Борићемо се у Интерполу

Председник Вучић је рекао да, када је у питању Интерпол, није спорно да ће Немачка подржати чланство Косова у тој организацији, као ни да Приштина има двотрећинску подршку – отприлике 98 према 43.

"Да је гласање за чланство Косова у Интерполу тајно, наше наде би биле веће", оценио је Вучић и додао да су шансе да се то чланство и деси огромне, али да ће Србија наставити да се бори и да покушава да то спречи.

Како је рекао, гласа се тајно, али не сасвим, јер се гласови могу проверити на основу тога ко је притиснуо које дугме.

ВИДЕО: РТС

video...

Коментара: 0


#   ЕПС   Александар Вучић   Косово и Метохија   Александар Антић   Косовска Митровица   Приштина   Бугарска   Црна Гора   Македонија   електроенергетска мрежа   Газиводе језеро   електро мрежа
@EPSsnabdevanje @avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима