Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pobeda Srbije uz pomoć Mađarske, Rumunije i Bugarske: Elektro mreža Srbije ostaje na Kosovu

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 10.11.2018. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je Srbija odnela veliku pobedu u Evropskom udruženju elektromreža (ENTSO-E) – zahvaljujući glasovima Mađarske, Rumunije i Bugarske Elektromreža Srbije će ostati na Kosovu.

Foto: RTS screenshot
Foto: RTS screenshot

ENTSO-E je odbio zahtev Prištine da preuzme od Srbije elektromrežu, tj. distribuciju struje na severu Kosmeta.

Nakon vežbe na Pešteri predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je odneta mala pobeda koja mnogo vredi – "pobedili smo ih u ENTSO-E u glasanju, iako smo mislili da nemamo nikakve šanse".

"Zahvalan sam beskrajno Viktoru Orbanu. Mađarska je priznala nezavisno Kosovo, ali je glasala za Srbiju, odnosno protiv njihovog predloga, nije čak bila ni uzdržana. Rumunija je glasala za nas, Bugarska je glasala za nas iako je priznala nezavisno Kosovo, hvala im. Grčka je glasala za nas, BiH je glasala za nas", rekao je Vučić novinarima.

Prvi put, istakao je Vučić, Makedonija i Crna Gora su bile uzdržane.

"Ovoga puta oni nisu uspeli da učine sve što su planirali u energetskoj agenciji. Za nas je to manje zvučno od Interpola, ali je za naš narod na severu KiM bilo verovatno važnije i značajnije od Interpola", naveo je Vučić.

Posebno je zahvalio Ištvanu Pastoru, mađarskoj i bugarskoj vladi i svima iz kvadrilaterale. 

"Hvala premijeru Orbanu i Mađarskoj, glasaju za nas i najsnažnije podržavaju Srbiju. To ne bi moglo da bude bez značajnog uticaja Mađara iz naše zemlje i još jednom hvala Pastoru", istakao je Vučić.

Za njih je to mali poraz, ali za nas velika pobeda, poručio je predsednik i istakao da je pravda bila na našoj strani, "jer nije bilo fer da nam to urade".

U Vladi Srbije kažu da, zbog stalnih pritisaka, opuštanja nema.

"Spremni smo da budemo veoma aktivni u iznalženju kvalitetnih, poštenih rešanja, koja su u skladu sa Briselskim sporazumom i koji su u skladu sa onim, pre svega, tehničkim principima koje energetika zahteva radi sigurnosti snabdevanja građana eklektričnom energijom", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike. 

Predsednik Vučić je u četvrtak upozorio da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.

"U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi osnovala dve mešovite kompanije na severu. One bi bile prenosnik do albanskog operatera iz Prištine. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni nama hoće to da otmu – da nam otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva dalekovoda prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori", rekao je tada Vučić za RTS.

Naveo je i da će direktorka Elektromreže Srbije Jovana Matejić imati njegovu punu podršku i da Srbija neće sprovoditi odluke u vezi sa energetskom mrežom.

ENTSO čine 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope. ENTSO je nedavno naveo da "radi na obuci o mrežnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice – za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo".

Borićemo se u Interpolu

Predsednik Vučić je rekao da, kada je u pitanju Interpol, nije sporno da će Nemačka podržati članstvo Kosova u toj organizaciji, kao ni da Priština ima dvotrećinsku podršku – otprilike 98 prema 43.

"Da je glasanje za članstvo Kosova u Interpolu tajno, naše nade bi bile veće", ocenio je Vučić i dodao da su šanse da se to članstvo i desi ogromne, ali da će Srbija nastaviti da se bori i da pokušava da to spreči.

Kako je rekao, glasa se tajno, ali ne sasvim, jer se glasovi mogu proveriti na osnovu toga ko je pritisnuo koje dugme.

VIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   EPS   Aleksandar Vučić   Kosovo i Metohija   Aleksandar Antić   Kosovska Mitrovica   Priština   Bugarska   Crna Gora   Makedonija   elektroenergetska mreža   Gazivode jezero   elektro mreža
@EPSsnabdevanje @avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}