Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ана Брнабић позвала на разговор мајку девојке која је извршила самоубиство

rssBookmark and Share

Београд 16.02.2019. Бета

Председница Владе Србије Ана Брнабић позвала је данас на разговор Ан Мари Ћурчић, мајку девојке која је извршила самоубиство, како би разговарале о проблемима на које јој је Ћурчић указала у отвореном писму, питајући шта ће држава учинити да помогне особама које желе себи да одузму живот.

Бета
Бета

„Молим вас, уколико имате времена да се видимо да разговарамо о томе шта све можемо да урадимо. Мислим да не постоји много важнијих тема од ове. Ја Вам апсолутрно стојим на располагању!“, навела је Брнабић на свом налогу на Твитеру уз извињење што јој одговара тек после неколико дана од како јој је писмо упућено.

Ћурчић јој је у отвореном писму објављеном на Твитеру 13. фебруара написала да око 1.300 деце годишње изврши суицид у Србији, да пет одсто популације у Србији пати од депресије, која је други узрочник смрти међу младима од 15 до 25 година.

Непосредан повод да јој упути писмо, она је навела самоубиство дечака од 12 година са југа Србије, а критикујући начин на који су таблоиди писали о томе истичући да је то недопустиво и да оставља далекосежне последице.

Ан Мари Ћурчић је рекла да не очекује од премијерке да утиче на начин извештавања медија, али је питала када ће Влада усвојити и предочити јавности Националне стратегије за заштиту менталног здравља и превенцију суицида, које ће мере недлежно министарство и институције предузети по питању едукације и дестигматизације особа са менталним потешкоћама.

Питала је и шта ће урадити по питању развијања система специјализоване подршке не само особа са менталним потешкоћама, већ и породица које су доживеле губитак због суицида.

Она је навела и да верује да ће премијерку судбина породице несрећног дечака са југа Србије мотивисати да као председница Владе предузме неопходне кораке за добробит свих грађанки и грађана Србије имајући у виду очигледну диспроријацију између потреба и онога што надлежне институције у овом тренутку пружају.


#   Београд   Медвеђа   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   самоубиство   седница Владе
@Vlada_SR @anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима