Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ana Brnabić pozvala na razgovor majku devojke koja je izvršila samoubistvo

rssBookmark and Share

Beograd 16.02.2019. Beta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je danas na razgovor An Mari Ćurčić, majku devojke koja je izvršila samoubistvo, kako bi razgovarale o problemima na koje joj je Ćurčić ukazala u otvorenom pismu, pitajući šta će država učiniti da pomogne osobama koje žele sebi da oduzmu život.

Beta
Beta

„Molim vas, ukoliko imate vremena da se vidimo da razgovaramo o tome šta sve možemo da uradimo. Mislim da ne postoji mnogo važnijih tema od ove. Ja Vam apsolutrno stojim na raspolaganju!“, navela je Brnabić na svom nalogu na Tviteru uz izvinjenje što joj odgovara tek posle nekoliko dana od kako joj je pismo upućeno.

Ćurčić joj je u otvorenom pismu objavljenom na Tviteru 13. februara napisala da oko 1.300 dece godišnje izvrši suicid u Srbiji, da pet odsto populacije u Srbiji pati od depresije, koja je drugi uzročnik smrti među mladima od 15 do 25 godina.

Neposredan povod da joj uputi pismo, ona je navela samoubistvo dečaka od 12 godina sa juga Srbije, a kritikujući način na koji su tabloidi pisali o tome ističući da je to nedopustivo i da ostavlja dalekosežne posledice.

An Mari Ćurčić je rekla da ne očekuje od premijerke da utiče na način izveštavanja medija, ali je pitala kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida, koje će mere nedležno ministarstvo i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama.

Pitala je i šta će uraditi po pitanju razvijanja sistema specijalizovane podrške ne samo osoba sa mentalnim poteškoćama, već i porodica koje su doživele gubitak zbog suicida.

Ona je navela i da veruje da će premijerku sudbina porodice nesrećnog dečaka sa juga Srbije motivisati da kao predsednica Vlade preduzme neophodne korake za dobrobit svih građanki i građana Srbije imajući u vidu očiglednu disprorijaciju između potreba i onoga što nadležne institucije u ovom trenutku pružaju.


#   Beograd   Medveđa   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   samoubistvo   sednica Vlade
@Vlada_SR @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima