Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brnabić: Kompanija "Filip Moris" pouzdan partner Vlade Srbije

rssBookmark and Share

Niš 16.10.2018. Južna Srbija Info

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas kompaniju "Filip Moris" u Nišu, koja je u septembru 2003. godine privatizovala najveću srpsku fabriku duvana "DIN", i do danas ostala najveća američka, i među deset najvećih stranih investicija u Srbiji.

Brnabić: Kompanija "Filip Moris" pouzdan partner Vlade Srbije

Brnabić je podsetila na to da ova kompanija zapošljava 900 radnika direktno i 3.000 indirektno, i da ona u Srbiju ne donosi samo novac, već i znanje, tehnologiju i sistem rada, koji ostaje u našoj zemlji i preliva se na druge grane privrede.

Ova kompanija je jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji i odličan partner Vlade Srbije i Grada Niša, naglasila je premijerka i dodala da će Srbija učiniti sve da "Filip Moris" nastavi poslovanje u našoj zemlji.

Ona je posebno istakla da se kompanija nalazi u Nišu i da je to važan deo plana decentralizacije i ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, kojim Vlada pokušava da smanji migracije u Beograd i Novi Sad.

Prethodna vlada je pokrenula inicijativu podizanja Niša na noge kao regionalnog centra južne Srbije i mislim da smo to sada uspeli dovođenjem novih investitora i otvaranjem novih radnih mesta. Do kraja godine počeće izgradnja naučno-tehnološkog centra, a od početka sledeće i laboratorijske lamele. To će sve doprineti tome da se Nišu vrati epitet centra elektronske industrije, poručila je Brnabić.

Ona je navela i da se u Nišu, u prvoj fazi, gradi 2.400 stanova za pripadnike službi bezbednosti.

Prema njenim rečima, ulaže se i u Kraljevo, Loznicu, Prokuplje, i druge gradove širom Srbije, koji se obilaze i na terenu se utvrđuje šta im je potrebno i kako njihovi problemi mogu da se reše.

Kada je u pitanju izgradnja stanova, premijerka je navela da će do 1. maja izgradnja krenuti u svim lokalnim samoupravama koje pripadaju prvoj fazi, najpre u Nišu i Vranju.

Postoji kašnjenje od nekoliko meseci zbog planskih osnova i lokacijskih uslova, ali izgradnja će početi i sve će teći po planu, ponovila je ona i dodala da je za izgradnju stanova u Nišu i Vranju već izdvojen novac iz budžeta.

Upitana za cenu kvadrata, Brnabić je navela da, po zakonu, cena ne može biti viša od 500 evra po kvadratu.

To je maksimalna cena za Beograd. Očekujem da na jugu cena bude manja, i ne znam da li će to biti 400, 450, 350 evra, ali po zakonu ne može biti više od 500 evra, istakla je predsednica Vlade.

Kompanija "Filip Moris" je sa početnim ulaganjem od 520 miliona dolara bila najveća direktna strana investicija u periodu 2003–2004. godine, a nakon toga nastavila je da ulaže u modernizaciju i razvoj proizvodnje, kao i u proširenje proizvodnih i skladišnih kapaciteta.

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   Vlada Republike Srbije   Darko Bulatović   Filip Moris   Ana Brnabić   Novi Sad   sednica Vlade   Duvanska industrija   1. maj
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima