Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најпознатија места са скривеним благом на југу Србије

rssBookmark and Share

Стара планина 12.02.2017. telegraf.rs, Јужна Србија Инфо

У тајним списима стоје подаци да само у нишком и пиротском округу постоји више од 70 тајних локација скривеног товара злата. А на територији целе Србије око 889 места на којима се налази ни мање ни више него 12.000 товара злата.

Илустрација
Илустрација

У Србији, трагачи блага били су вођени, чиме другим, него списима поп Мартина Химовића.

Легенда о њему каже да се у хајдуке одметнуо након што су му Турци учинили неправду. Пресретао је и пљачкао караване и трговце, а благо скривао. На местима на којима их је скривао обележавао је разним знаковима.

ЈЕЛЕНОВА ПЕЋИНА

Фото: Profimedia.rs

– Место Мала Јеленова пећина нема мапу него скривено језеро и пећина која је затворена, мало се види, а кад је сунце, кад станеш пред њу, види се топло врело и оштра чука, то је у лесковачком крају  – наводи се у једном од списа Мартина Химовића.

СТАРА ПЛАНИНА

Фото: Милош Голубовић

Врх Три чуке на Старој планини, познато је место на коме се може пронаћи скривено благо. У близини старопланинских села пролазио је пут Виа милитарис  који је био веза између Истока и Запада, а којим су пролазиле римске легије. Претпоставља се да су на том путу скривали и закопавали благо.

ВЛАШКА ПЛАНИНА

Фото: pekgora.wordpress.com

Влашка планина се налази у југоисточној Србији, недалеко од Пирота и пружа се правцем северозапад-југоисток у дужини од 6 км. Припада Балканским планинама, по структури је кречњачка, а њен највиши врх Паница (1.443 метара) смештен је у њеном северозападном делу.

Према легенди пут до неслућеног богатства води преко Змајеве пећине. Улаз у пећину налази се у планинској недођији у камењару изнад Погановског манастира. Многи су покушавали да уђу, али су погинули. У пећину једино може да се уђе спуштањем помоћу конопаца, што су многи и покушавали. Али на дну пећине где је један од улаза, налази се направа-механизам у виду огромне змије, која би свакога ко уђе убила на месту, или у најбољу руку на смрт препала.

Још увек није познат нити један случај да је било који ковчег са благом откривен, али ко зна, можда неко буде те среће и открије га.

С.Костић (telegraf.rs)

Коментара: 0


#   Стара планина   благо   злато   Три чуке   Легенде   Поп Мартин   скривено благо   Мартин Хамовић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима