Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koridori Srbije: Asfaltiranje desne cevi tunela Manajle

rssBookmark and Share

Beograd 13.03.2019. TANJUG, RTS

Asfaltiranje desne cevi u tunelu Manajle u Grdeličkoj klisuri počelo je danas, a radovi će biti završeni do kraja ovog meseca.

Koridori Srbije: Asfaltiranje desne cevi tunela Manajle

Tunel Manajle je najduži tunel u Srbiji sa 1. 808 metara, a direktor sektora za upravljanje i izgradnju u Koridorima Srbije Aleksandar Senić uverava da će ovaj tunel biti najbezbedniji u Srbiji.

"Radimo asfaltiranje desne cevi tunela Manajle, a u isto vreme radimo i eletromašinsko opremanje u levoj cevi ovog tunela. Svi građevinski radovi u tunelu Manajle biće gotovi do kraja marta, a radovi na elektromašinskom opremanju tunela će biti završeni do kraja aprila", rekao je Senić.

Trasa kroz Grdeličku klisuru je u građevinskom smislu već 99,64 odsto završena, dodaje Senić.

"To znači da od 26,2 kilometara, koliko je duga trasa kroz klisuru, već imamo u potpunosti završeno 24 kilometra".

Foto Tanjug

Trenutno se rade tri tačke, kada su u pitanju kosine, na Kosini 2 se završava galerija, a radovi se izvode i na Kosini 6 i potpornoj konstrukciji M2.

Nakon postavljanja asfalta u desnoj cevi tunela Manajle, slede radovi na njegovom opremanju.

Čitava trasa kroz Grdeličku klisuru podeljena je inače na šest lotova na kojoj radi šest glavnih izvođača, od toga jedan izvođač pokriva tunel Predejane i tunel Manajle, a ostali izvođači rade na otvorenom delu trase budućeg auto-puta.

Odgovorni izvođač radova u tunelu, ispred firme "Integral inženjering", Miloš Popović kaže da je zaključno sa današnjim danom asfaltirano 13,5 hiljada kvadrata sa oba sloja asfalta te da je reč o završnoj fazi radova.

Preostaje, dodaje, da se uradi takozvani habajući sloj i asfaltiranje poprečnih prolaza u tunelu Manajle.

Foto Tanjug"Svakog dana na ovom gradilištu je angažovano više od 100 radnika i radi se po potrebi u dve smene, a radovi moraju biti završeni do kraja meseca, što će i biti", poručio je Popović.

Iz Koridora dodaju da će ukupni građevinski radovi na ovoj deonici biti završeni pred početak leta i turističke sezone.

Grčić: Elektroenergetski objekti za moderan auto-put

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" kod Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri gradi trafostanicu Momin kamen u koju će biti uloženo oko 90 miliona dinara, a v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić kaže da je ona deo projekata izgradnje elektroenergetskih objekata pored tog dela autoputa ukupne vrednosti oko 411 miliona dinara.

Milorad GrčićElektroenergetski objekti će omogućiti napajanje dva tunela, tunela Manajle dužine 1.808 metara i tunela Predejane dužine 1.000 metara, kao i parkinga, dve naplatne rampe i kompletne infastrukture koja je neophodna za funkcionisanje modernog auto-puta.

Grčić je, nakon obilaska radova na izgradnji trafostanice Momin kamen, koje izvode Simens i Elektroizgradnja, novinarima rekao da će ona biti završena do kraja marta, a još dva elektroenergetska objekta početkom maja.

Objasnio je da tri projekta uključuju trafostanicu Momin kamen, postavljanje kablovskih vodova i povezivanje 35 kilovoltnih trafostanica od Vladiničinog Hana do Predejana.

Kako je naveo, sva tri projekta su koncipirana tako da zadovolje potrebe novoizgrađenog autoputa koji vrlo brzo treba da bude pušten u saobraćaj.

"Trafostanica Momin kamen je veoma važna trafostanica i veoma važan projekat EPS. Trafostanica je namenski konstruisana, projektovana i namenski se gradi, jer ovim terenom prolazi autoput, Koridor koji spaja Beograd sa krajnjom južnom granicom u Preševu", rekao je Grčić.

Naveo je da je u toku realizacija težeg i složenijeg projekta napojne mreže, odnosno napojnih kablova za trafostanice 35 kilovolti.

Precizirao je da je ukupna trasa te mreže 6,5, odnosno 11 kilometara, da je taj projekat znatno skuplji i vredi 275 miliona dinara.

Izgradnja trafostanice Momin kamenGrčić je rekao da se paralelno radi i treći projekat, kablovski vodovi deset kilovolti, vredan 45 miliona dinara.

"Teren je težak, ali svaki posao mora da se uradi", naveo je Grčić.

Naglasio je da je EPS posebno vodio računa da tim projektima sva okolna mesta, opštine i sela dobijaju veće kapacitete snabdevanja električnom energijom i stabilnije napajanje strujom. 

"Ako već ulažemo 411 miliona dinara, nešto manje od 3,5 miliona evra, vodili smo računa da to ulaganje ima širu namenu od one osnovne da zadovoljimo potrebe izgradnje autoputa", rekao je Grčić.

Grčić je, osim trafostanice Momin kamen, sa saradnicama obišao i radove na postavljanju kablova i novu trafostanicu Grdelica.

Komentara: 0


#   Beograd   Vladičin Han   saobraćaj   auto-put   Predejane   Grdelička klisura   Grdelica   Momin Kamen   Koridori Srbije   Integral inženjering   Milorad Grčić   Manajle   Miloš Popović   Aleksandar Senić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima