Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kriminalci falsifikovali isprave raseljenih Srba sa KiM u korist Albanaca, među njima matičari, policajac, bivši zaposleni na Megatrendu

rssBookmark and Share

Niš 24.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Na teritoriji Srbije, akcijom na osnovu naloga Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa SBPOK-om, uhapšene su ukupno 17 osoba.

Kriminalci falsifikovali isprave raseljenih Srba sa KiM u korist Albanaca, među njima matičari, policajac, bivši zaposleni na Megatrendu

Sumnja da su pripadali dvema organizovanim kriminalnim grupama koje su u periodu od aprila 2023. godine do danas izvršile krivična dela falsifikovanja isprava, zloupotrebe službenog položaja i udruživanja radi vršenja krivičnih dela.

Prva organizovana kriminalna grupa, koju čini šest osoba, obuhvata M.N., N.G., V.S., L.R.S., S.B. i N.P., dok drugu organizovanu kriminalnu grupu, koju čini 11 osoba, čine R.B., A.B., B.D, D.G., I.D., Z.V., M.B., M.P., S.K., B.Đ. i S.K..

Prema saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, postoji sumnja da su ove organizovane kriminalne grupe nabavljale i izrađivale falsifikovane dokumente kao što su lične karte, ugovori o poklonu, ovlašćenja i punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na teritoriji AP KiM u vlasništvu raseljenih lica srpske nacionalnosti sa teritorije KiM. Na nezakonit način, omogućavali su Albancima sa teritorije AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije da prijave prebivalište, dobiju državljanstvo i lične isprave.

Takođe, osumnjičeni su pravili falsifikovana svedočanstva i diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju, omogućavajući ovim licima da koriste falsifikovane dokumente kao prave. Na ovaj način su napravili oko 400 različitih isprava i prihodovali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 100.000 evra.

Među članovima ovih organizovanih kriminalnih grupa nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP-a, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik zaposlen u Ministarstvu prosvete.

Pretraga prostorija na više lokacija je u toku.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, nakon čega će biti saslušani.


#   Niš   policija   MUP RS   Kosovo i Metohija   Albanci   falsifikovanje   zloupotreba   Megatrend   raseljena lica   SBPOK   kriminalna grupa
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima