Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: "1300 kilometara za 1300 kaplara"

rssBookmark and Share

Niš 13.10.2018. RTS, Južna Srbija Info

Grupa biciklista iz Niša koja je pre dve nedelje krenula na maraton „1300 kilometara za 1300 kaplara" stigla je u Niš i na dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, položila je vence na spomenik Petru Bojoviću.

RTS: screenshot
RTS: screenshot

Devetočlana ekipa biciklista iz Niša u dve etape prešla je 1300 kilometara. Sledeći puteve srpske vojske vozili su od Niša preko Albanije do Krfa i Soluna i nazad preko Makedonije do Niša

"Bilo je naporno, ali imajući u vidu gde su naši preci prolazili i kako su oni i kakve su bitke vodili gladni i žedni, po ciči zimi i pod punom ratnom opremom, ovo je za nas bio ponos da uradimo", kaže Milan Lapčević, vođa tima.

Biciklisti kažu da je najteži deo bio preko visokih planina u Albaniji. Ne samo fizički već i emotivno.

"Svako mesto na kome smo stali, na kome su kosti naših predaka izaziva da čoveku pođu suze i stane mu neka knedla u grlu. Meni je zato bilo dosta teško", kaže Jovan Canić, član tima.

U ovoj grupi pored profesioanalaca, najviše je rekreativaca, a najstariji član tima ima 69 godina.

Vukajlo Mladenović kaže da je prošao pola maratona: "Bilo je teško sa ovim junacima i mlađarijom. Ja imam 69 godina i uspeo sam u delu da ih pratim."

"Mi smo to prošli biciklima, a kako je bilo našim precima to samo oni znaju. Tada je bila zima, u oskudici bez hrane, okupator je bio sa svih strana", kaže Vladimir Ikić, član tima.

Učesnici maratona ističu da su na ovaj način želeli da skrenu pre svega pažnju mladim ljudima na to koliko su se ti njihovi preci žrtvovali za slobodu Srbije.

Komentara: 0


#   Niš   Milan Lapčević   biciklisti   Stazama slavnih predaka   Petar Bojović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima