Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Срамота: Жене и даље дискриминисане

rssBookmark and Share

27.07.2013. Autor: Ag.

Oцена да jе положаj жена у Србиjи унапређен, изнета на недавном заседању Kомитета УН за елиминациjу дискриминациjе жена у Женеви, противречи статистици, по коjоj се жене у Србиjи теже запошљаваjу, лакше отпуштаjу и за исти посао мање плаћаjу од мушкараца, пише данас лист "Политика".

Срамота: Жене и даље дискриминисане

Kако наводи београдски дневник, иако су жене у просеку образованиjе од мушкараца, њих jе и даље више у мање плаћеним професиjама - просвети, здравству и сектору социjалних услуга, док мушкарци доминираjу у занимањима коjа су синоним за моћ, новац и утицаj.

Према истраживањима Виктимолошког друштва Србиjе, свака жена у Србиjи доживела jе неку врсту дискриминациjе на тржишту рада, а више од 80 одсто доживело jе дискриминациjу на радном месту.

Директорка канцелариjе за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже да се оцена Kомитета УН односи на броjне законе коjе jе Србиjа од 2007. године донела у циљу унапређења положаjа жена, али истиче да jе проблем у недовољноj примени тих закона.
"Постоjи проблем у примени тих закона. Tо jе jасно и нама и комитету", каже Пауновићева.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић упозорава да jе броj притужби због дискриминациjе на основу пола у сталном порасту.

Oна истиче и да се, упркос добрим законским решењима, женама коjе раде на одређено време - некада и по више година, не продужаваjу уговори о раду када остану у другом стању.
"Упркос чињеници да се Србиjа залаже за повећање наталитета и чињеници да jе законима гарантована посебна заштита трудница и породиља, у пракси се њихова радна права често крше", каже Петрушићева.

Државни секретар у Mинистарству рада, запошљавања и социjалне политике Бранкица Jанковић, коjа jе предводила делегациjу Србиjе на заседању Kомитета УН у Женеви, такође, подсећа да jе Србиjа у претходном периоду донела броjне законске акте са циљем да се смањи дискриминациjа у друштву, али и да "њихова примена у пуном капацитету остаjе главни задатак за наредни период".

"Само у прошлоj години у систему социjалне заштите евидентирано jе скоро 4.500 жена жртава насиља у породици, што чини преко 80 одсто укупног броjа жртава. Подаци нам говоре да се насиље у чак 96 одсто случаjева дешава управо у породици", каже Бранкица Jанковић.

Коментара: 0


#   Невена Петрушић   жена   Сузана Пауновић   државни секретар
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима