Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршена обука тимова за борбу против дроге у школама

rssBookmark and Share

Ниш 01.09.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

У градовима у Србији, завршена је обука 50-ак тимова за борбу против наркоманије у школама. "У овој борби ћемо изаћи као победници", каже Миодраг Стојановић, дир. Институт за јавно здравље у Нишу, извештава РТС.

Изгредници
Изгредници

Како би заштитили децу од све веће употребе наркотика, обуку пролазе стручњаци разних специјалности: здравствени и просветни радници, судије, тужиоци, полицајци. Њихов затадатак је да, по налогу Владине Комисије за борбу против наркоманије, у 1.700 школа, едукују ученике о штетности употребе психоактивних супстанци.

За само три недеље, четворо тинејџера преминуло је од последица коришћења наркотика. Занимљивог дизајна и имена, од соли за купање, до таблета, синтетичке дроге се све чешће праве и у Србији. Доступне су и преко "црне" интернет мреже, а "брзе патике", рецимо, жаргонски је назив за неко стимулативно средство.

Проф. др Миња Јовановић, члан Владине комисије за борбу против наркоманије каже да се дизајниране дроге појављују буквално сваке недеље: "Нека нова супстанца, неки нови модалитет, неке старе супстанце, са другим својствима. Особа која користи психоактивне супстанце, увек је у некој врсти опасности, која је потпуно непозната, значи не знамо, какав ће бити исход".

А, он је често фаталан. Забрињава податак да је више од 12 одсто младих пробало наркотике. То је био аларм за Владу Србије, која је почетком јула формирала комисију за борбу против наркоманије у школама. 

"Постоји један мултидисциплинарни приступ, пошто имамо читаву плејаду тих професија, које учествују у томе и мислим да ћемо изаћи као победници", каже професор доктор Миодраг Стојановић, дир. Институт за јавно здравље у Нишу.

Обучени тимови ући ће у све школе у Србији. Представиће ученицима и наставницима штетност наркотика, ризике  и последице њиховог узимања. Едукација, превенција и резултати - кључне су речи овог пројекта.

Др Јелена Јанковић из Министарства здравља каже да сама активност креће у другој половини септембра, када се заврше припреме у школи, када наставничко веће добије програм рада: "Дефинисаћемо тачне датуме, када ће који тим отићи у школу".

Грађани кажу да би сви могли да уочимо и приметимо промену код детета, да би били од користи. Такође сматрају сматрају  да треба много више институција, много више од комисије, да се укључи у борбу против дроге, јер су у питању наша деца.

Јефтине су, лако доступне, али и све опасније. Млади их, кажу лекари, најчешће пробају из радозналости. У Србији се контролише 360 психоактивних супстанци, а само у првој половини године појавило се 20 нових, од којих и само једна доза може бити - смртоносна.

Коментара: 0


#   Ниш   школе   дрога   Влада Републике Србије   Институт за јавно здравље   интернет   обука   Јелена јанковић   Миодраг Стојановић
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима