Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ukrasite uskršnja jaja šara starom metodom sa Kosmeta

rssBookmark and Share

Pirot 14.04.2014. Tanjug

U Muzeju Ponišavlja u Pirotu, u susret Uskrsu održana je radionica na kojoj je prezentovana gotovo zaboravljena metoda ukrašavanja uskršnjih jaja voskom, koja potiče sa Kosmeta i koristila se vekovima unazad

Ukrasite uskršnja jaja šara starom metodom sa Kosmeta

U Pirotu je ovu metodu svim zainteresovanim ženama u Muzeju Ponišavlja prezentovala Piroćanka, koja je inače poreklom sa Kosmeta, ali se udala u Pirotu, Mirjana Vitošević, I koja je sačuvala ove drevnu metodu ukrašavanja jaja od nestanka.

Mirjana je ovu metodu "donela" u Pirot iz Velike Hoče i Orahovca, odakle je sa svojom porodicom izbegla 2000. godine i došla u Pirot, a naučila je od majke i bake.

"Jaja se šaraju šaralicom, koja se utapa u vosak i njome šara jaje, koje ne treba da bude kuvano. Šaralica se pravi tako što se na dršci od drveta stavi parče lima, obnota pamukom, utopi u vosak koji se kasnije topi na plamenu sveće i njime se šara po jajetu. Kada se završi ukrašavanje, a ja najčešće šaralicom na jajetu crtam cvetiće, natpis Hristos Voskrese, ili imena dece, onda se jaje potapa u vruću vodu sa bojom, kuva, ali ne na prejakoj vatri i onda se vosak skida, i tu gde je bio vosak ostaje belo, a ostatak jajeta je u boji koju smo stavili u vodu", kaže Vitoševićeva.

Ona će ovu metodu preneti budućim pokolenjima svoje porodice u amanet jer njena dva sina Jovan i Miloš takođe uče kako da ukrašavaju uskršnja jaja na ovaj jedinstven način. Svojim radovima Mirjana je učestvovala na brojnim konkurscima Muzeja Ponišavlja za najlepše oslikano uskršnje jaje gde je osvajala nagrade.

Kustos Muzeja Ponišavlja Tanja Karanović kazala je da je cilj ove urskršnje radionice bila da se vrate tradicionalni načini ukrašavanja jaja pred Uskrs.

"Žene doduše znaju bojenje uskršnjih jaja lukovinom i drugim prirodnim bojama, ali je ovo nešto što je srpska tradicija i drago mi je što ovako mlada žena može da nas tome poduči. Ovakav vid rada u Muzeju je vrlo poželjan, tako da iako nemamo dovoljno prostora za ovakve radionice, mi se trudimo da organizujemo što više ovakvih radionica. Tokom vikenda smo metodama ukrašavanja uskršnjih jaja učili i mališane iz pirotskih vrtića", kaže Karanovićeva.


#   Pirot   Kosovo i Metohija   Uskrs   jaja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima