Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zvuci Mikisa Teodorakisa u Svetosavskom domu: Hor iz Stavrosa nastupio u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 26.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Mešoviti hor iz Stavrosa, regija Volvi, u Grčkoj, je sa svojim sinoćnim nastupom u Svetosavskom domu u Nišu ostavio neizbrisiv utisak na publiku. Ovaj ansambl, koji predstavlja bogatstvo grčke muzičke tradicije, pokazao je nesvakidašnje muzičko iskustvo koje je obuhvatilo različite žanrove i stilove, ali sa klasično grčkom tradicionalnom muzičkom osnovom.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Hor je prezentovao tradicionalnu grčku muziku, narodne pesme i savremene kompozicije. Izvedbe njihovih pesama uz klavirsku pratnju, noseći jedinstvenu interpretaciju i emotivnost, privukle su pažnju i srca publike. Umetnička veština i stručnost horista, u skladu sa ubedljivom prezentacijom, dodatno su obogatili nastup.

Posebno istaknute su izvedbe kompozicija Mikisa Teodorakisa, koje su posebno oduševile posetioce. Njihova sposobnost da prenesu emotivnost i dubinu Teodorakisovih dela kroz svoje vokalne harmonije ostavila je jak uticaj na auditoriju. Inače Mikis Teodorakis je veoma omiljen u Srbiji, zbog njegovog javnog protivljenja protiv NATO agresije na Jugoslaviju. Teodrakis je tokom NATO bombardovanja održao spektakularan koncert u Atini kao podršku srpskom narodu.

Neizostavni deo nastupa bili su i momenati pratnje buzukija, koji su dodatno oživeli atmosferu i pružili autentično grčko muzičko iskustvo. I ovo muzičko partnerstvo između hora i instrumenata duboko je dodato u pogledima i ušima publike.

Reakcija publike na nastup bila je oduševljavajuća. Članovi hora bili su nagrađeni burnim i dugotrajnim aplauzom, što svedoči o tome koliko su njihov talenat i predstavljanje bili cenjeni od strane prisutnih.

Ukratko, nastup mešovitog hora iz Stavrosa u Nišu prestavljao je ne samo umetničko događanje, već i sliku bogatstva i raznovrsnosti grčke muzičke kulture. Njihova magija na pozornici ostavila je trajan utisak na sve prisutne, ostavljajući ih sa sećanjima koja će dugo trajati.

Organizator događaja je Gradska opština Crveni Krst.

Predsednik opštine domaćina, profesor dr Miroslav Milutinović, i gradonačelnik Stavrosa, Dijamantis Lamas, izrazili su nameru da prošire saradnju između njihovih opština na sportski, obrazovni i privredni plan. To otvara nove mogućnosti za razmenu znanja i investicije, što bi doprinelo razvoju obe zajednice. Ovakvi napori za jačanje veza među zajednicama pozitivno utiču na obe strane i otvaraju put za buduće projekte i incijative.

Koncertu su prisustvovale zamenica gradonačelnice Dušica Davidović i pomoćnica gradonačelnice za međunarodnu saradnju Jovana Mitić.

Prijatelj koncerta Niška crkvena pevačka družina (NCPD) "Branko".


#   Niš   Miroslav Milutinović   Dušica Davidović   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Svetosavski dom   Stavros (Grčka)   Mešoviti hor stavros
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima