Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lazareva subota - Vrbica praznik radosti dece

rssBookmark and Share

26.04.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Subota pred praznik Cveti i sedmicu pred Vaskrs, posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.Zbog aktuelne pandemije i zabrane kretanja, vernici će današnji praznik obeležiti u svojim kućama.

Lazareva subota - Vrbica praznik radosti dece

Praznik kada se u hramovima Srpske pravoslavne crkve u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje, i ucrkvu se unose mladi vrbovi listari, tek ulistali.

Pošto se vrba osveti, sveštenik narodu deli grančice i zatim se vrši trokratni ophod oko hrama sacrkvenim barjacima, ripidama i čiracima.

Narod obilazi oko hrama uz pevanje tropara Lazareve subote. Ovaj praznik je isključivo praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu,pa čak i onu najmanju od nekoliko meseci donose svečano obučenu u crkvu i kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata.

Deca se raduju, trče po porti i učestvuju u ophodu oko crkve. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.


#   SPC   Isus Hrist   Vrbica   Lazareva subota   Vaskrs
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima