Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народни музеј у Лесковцу обележио 69 година рада и постојања

rssBookmark and Share

Лесковац 12.05.2017. Јужна Србија Инфо

Дан лесковачког музеја обележен је свечаном седницом Управног обора, у присуству бројних званица, међу којима: Сања Грујичић Цупаћ, саветник музејске делатности у Министартсву културе и информисања, градоначелник Лесковца Горан Цветановић, епископ врањски Пахомије, историричари др Иван Бецић и др Дејан Антић, лесковачки књижевник Саша Стојановић.

Народни музеј у Лесковцу обележио 69 година рада и постојања

„Велико ми је задовољство што могу да кажем да је ова установа остварила низ запажених активности, које служе на понос музеју, али и граду Лесковцу. У прилог томе нарочито сведочи чињеница да је Народни музеј у Лесковцу проглашен за најбољи у Србији. Реч је о признању „Михајло Валтровић“, које додељује Музејско друштво Србије. Ова престижна награда додељује се за изузетне резултате постигнуте током претходне године за посебан допринос унапређивању и развијању музејске делатности, а на стручном пољу за очување, тумачење и презентацију културних добара“, казао је градоначелник Цветановић, подсећајући да је пре две године, а први пут од 1974, промењена стална музејска поставка.

 Вршилац дужност директора овог музеја Мира Ниношевић говорила је о активностима у последњих годину дана и о будућим плановима. Између осталог, навела је 12 тематских и ликовних изложби које су својим квалитетом привукле велики број посетилаца, о гостовањима са капиталном изложбом „Југ Србије у великом рату 1915-1918“, о издавачкој делатности, потенцирајући најновији број Лесковачког зборника, о научно истраживачким радовима уз подршку домаћих и страних инститција, о бројним манифестацијама….

„Народни музеј у Лесковцу је у последње време постао незаобилазна дестинација домаћих и страних стручњака из области историје, арехеологије и туризма. Поред студијских посета професора из Кембриџа и Оксфорда, али и заинтересованости аустријских и немачких арехеолога за сарадњу у истраживању праисторије нашег краја, музеј у Лесковцу су крајем априла посетили и студенти туризмологије са Географског факултета у Београду, као и професори Понтификалног института за хришћанску арехеологију Ватикана“, навела је Ниношевићева, посебно апострофирајући почетак припрема уласка археолошког локалитета Царичин град код Лебана, о коме се стара музеј, на листу УНЕСКО.

На свечаној седници скупштине промовисана је и 56. свеска Лесковачког зборника о чијем садржају је говорио Бецић, као и Зборник радова „Југ Србије у великом рату“, о коме је говорио епископ Пахомије.

Цветановић и Ниношевићева су говорили и о предстојећој прослави 500 година од манастира светог Јована Крститеља код Јашуње, у организацији града и уз помоћ музеја.


#   Лесковац   студенти   Саша Стојановић   УНЕСКО   Мира Ниношевић   југ Србије   Царичин град   Народни музеј Лесковац
@UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима